Cijfers, cijfers, cijfers: van jongs af aan wordt je er mee belaagd. Is het niet op school dan toch wel in je volwassen leven. De wereld hangt aan elkaar van cijfers.

Maar vandaag heb ik de voor een Fiat 850 liefhebber relevante cijfers uit de OpenDatabase van het RDW. Deze database bevat de niet vertrouwelijke gegevens van (onder andere) alle geregistreerde voertuigen. Zakelijk kende ik deze database wel maar nu heb ik er zelf eens een zoektocht in gemaakt en ik kan jullie de cijfers van 19 oktober 2020 presenteren.

Ik heb gefilterd op merk en op de "handelsbenaming".

Voor de merken die een 850 of afgeleide hebben geleverd is dit het resultaat:

850 aantallen merk

Dat zijn best nog veel 850's in het kentekenregister.

Leuker wordt het als je de gegevens exporteert en er in Excel een draaitabel op loslaat. Ik wilde bijvoorbeeld graag weten hoeveel er nog rijdend zijn (dus geldige APK en verzekering). En als je dan toch bezig bent is het ook weer leuk om te achterhalen hoeveel er een Origineel Nederlands Kenteken hebben en hoeveel er geïmporteerd zijn. Excel levert het antwoord:

850 aantallen gespecificeerd

Ongeveer 40% van de 850's is dus nog rijdend!

Er is wel een voorbehoud: de "handelsbenaming" ofwel het type en regelmatig ook het merk blijkt nogal afhankelijk te zijn van de ambtenaar die de keuring uitvoerde voor de RDW. Er bestaan nogal veel verschillende benamingen voor dezelfde auto. Ik heb die er al zoveel mogelijk uitgefilterd maar niet alles is gelukt.

Wil je zelf eens in de database rondgluren, klik dan hier, de merkenselectie staal in de eerste tabel.