Fiat 850 Special en een vliegende schotel

Toen Bertone de oerversie van de Lancia Stratos had gepresenteerd moest er natuurlijk mee gereden worden. Quattroruote was er bij en maakte ook foto's waar een Fiat 850 Special langszij de Stratos kwam. En dan kun je echt zien hoe laag zo'n Stratos is: 

850 stratos 1

Ik heb een foto met deze Stratos op mijn Fiat 124 Coupé site staan. Zelfde sessie natuurlijk, maar iets later gefotografeerd.

850 carnevale con la stratos

Zelfs de Fiat truck en de Opel Commodore staan er op.

 

Een Fiat 850 in "Kuifje"

In de Franse "Kuifje" (TinTin) werd aandacht besteed aan de Fiat 850. Zo te zien hadden ze een echte blijde rijder te pakken!

850 kuifje 28

De titel was: De Fiat 850 speelt zijn rol"
Het hele artikel zie je hier (helaas geen grotere versie):
850 kuifje 28 600

Fiat 850 op groot formaat (Quattroruote)

Quattroruote is voor mij een echte schatkist als het op gegevens en foto's voor mijn Fiats aankomt. Alle artikelen, foto's en advertenties van de Fiat 850 modellen en de Fiat 124 Coupé's en Specials heb ik er uit verwijderd en gescand. Die zijn meestal al op deze site geplaatst. Maar soms zaten er prachtige uitklapplaten (foto's of tekeningen) in en die scan je niet zomaar. Maar met de app "Fotoscan" kun je die platen wel goed "scannen". De eerste resultaten zie je hier:

850 quattroruote uitklap klein 0

850 quattroruote uitklap klein 1

Wil je ze wat groter zien? Een klik op de foto helpt je verder.   

Roadtest van de Fiat 850 Special (1968)

Ook "De Auto", het huisblad van de Koninklijke Nederlandsche Automobiel Club, had in 1968 een Fiat te leen voor een test. In dit geval een Fiat 850 Special. Ze reden er 780 kilometer mee en vonden het een handig, pittig autootje, zeker voor die prijs. Klikken is lezen in PDF.

Test Fiat 850 Special in de Auto (KNAC)

Roadtest van de Fiat 850 Sport Coupé (1968)

Bij Autovisie hadden ze in 1968 een Fiat 850 Sport Coupé te gast voor een roadtest. Leonard Lang, de importeur, regelde voor de dealers een overdruk van de test om weg te geven.
Hier is hij dus.

850 sport coupe autovisie 0

 

Klik voor de test in PDF.

850 sport coupe autovisie

Fiat 850 in eerste test Autovisie (1964)

Een van de eerste Fiat 850's die in Nederland aankwam werd door Autovisie in 1964 aan de tand gevoeld in een heuse "RoadTest". 

850 autovisie 1964 10 9

Uiteraard wil je dit leuks zelf lezen. Klik op de afbeelding voor een PDF.

Spoiler alert: ze vonden het een opmerkelijk pittige, veel rijplezier belovende verschijning.

Fiat 900T, een driftig ding

Fiat ontwikkelde de Fiat 600T als opvolger van de Multipla. Toen de Fiat 850 op de markt kwam werd de 600T een 850T. En om die mee te laten komen in de vaart der volkeren werd er een motor van 903cc in gehangen en werd het een 900T. Uiteraard weer in allerlei carrosserievormen, van bestelbus via pick-up naar people-mover. Om eens te kijken wat er mogelijk was met deze kleine reus ging Quattroruote er mee op pad. Het artikel opende met deze foto:

900T quattroruote

Lekker dwars met een busje....... Zijn vrouw was nog meer overstuur toen ze deze foto zag.

Het hele artikel staat in deze PDF.

 

Fiat 850 T, een flitsende auto

In de vorige eeuw was "Flitsmeister" een mede-automobilist die je al flitsend met groot licht waarschuwde voor een naderende snelheidscontrole. Als je een beetje oplette zag je de Polizia trouwens al van ver staan. Dat blijkt maar weer uit deze foto's; niks verstopt achter een bosje maar in het volle zicht. Die Multanova-flitskast was trouwens best een joekel van een ding...  Leuk voor ons dat ze de snelheidscontrole met een Fiat 850 T (is het een Pulmino?) deden, levert weer mooie plaatjes op.

850 t snelheidscontrole 

Fiat 850, lid van een groot gezin

Bij Quattroruote van december 1968 zat een bijvoegsel voor de jeugd, "Quattroruote Junior", gesponsored door Fiat.

850 molti 2

De jeugd, dat zijn de automobilisten van de toekomst dachten ze toen. Dat die later heel vaak zouden kiezen voor geïmporteerde merken had Fiat toen nog niet in de gaten. Maar in dit bijvoegsel werden alle modellen gepresenteerd, er stond een pagina in over Fiat-vliegtuigen en er zat een Kerstspel bij. Een beetje ganzenborden over Fiat-modellen.

850 molti 3

850 natale

Thema van het bijvoegsel was "I modelli Fiat sono molti, perché sono molti gli automobilisti", ofwel: Er zijn zoveel Fiat-modellen omdat er zoveel verschillende automobilisten bestaan. Ook dat blijkt tegenwoordig niet meer van toepassing bij Fiat.

Er stond een mooi rijtje auto's in dat ik graag wil laten zien, vooral omdat er ook een 850 tussen staat:
850 molti

Fiat 850 in Automobil Revue 1964/1965

Het jaarboek van Automobil Revue wordt ieder jaar ter gelegenheid van de salon in Genève uitgegeven en ik heb de serie vanaf eind jaren 50 van de vorige eeuw compleet tot een paar jaar geleden.
Van alle automodellen die ieder jaar wereldwijd geproduceerd worden staan de belangrijkste gegevens er in. De jaargang die mij het meest interesseert is natuurlijk die van 1964, het jaar van de introductie van de Fiat 850. Dat viel een beetje tegen want Fiat introduceerde de 850 pas NA de salon van Genève en er waren dus nog geen gegevens bekend. Gelukkig stond er wel al een klein verhaaltje over de 850 in:

Fiat 850 automobil revue 1964

Fiat 850 automobil revue 1964

In 1965 pakte Automobil Revue wel flink uit: meteen op de cover was een 850 te zien al was de Renault 16 in dat jaar een grotere primeur.

850 automobilrevue65

Verder werd er aandacht besteed aan de carrosserie, de techniek en stonden er veel technische specificaties in:

850 achterkant automobilrevue65
Een klein overzicht van achterkanten van auto's met de motor achterin. Wanneer zag je voor het laatst een Corvair of een Dauphine??

850 transparant automobilrevue64 3
Een modern concept!

850 automobilrevue65 4

En de technische gegevens.

 

Fiat 850's in Michel Vaillant stripboek

Michel Vaillant was voor de jonge autoliefhebber een leuke reeks stripboeken: aardige verhalen, snelle auto's, racen. Vrooooap, vroomm, vrooooaw en vroooamm trokken je de snelheidsbeleving in, 

In 1977 verscheen nr 18, "Olie op de renbaan". Ik zal niet het hele verhaal verklappen maar er komen Fiat 850's in voor! Niet dat ze essentieel zijn voor het verhaal maar wel voor ons.

850 michel vaillant 1
Hier worden onze helden ingehaald door een Fiat 850 Coupé...... Dat kan niet goed gaan!

850 michel vaillant
Ze had wel al een finke voorsprong opgebouwd.

850 michel vaillant
Helemaal mee eens! (al heb ik wel de tekst in de ballon van 'links' naar 'rechts' veranderd)

850 michel vaillant
Blijkbaar lukt het de coureurs niet om voor een Fiat 850 te komen. Snelle rijders, die Italianen.

Fiat 850 in Torremolinos

In deze coronatijden worden onnodige reizen sterk afgeraden. Dat niet meer kunnen reizen heeft natuurlijk een bijwerking: geen foto's meer als herinnering aan een leuke omgeving, een interessante stad of een mooie auto.
Die we dan natuurlijk tegenwoordig even op social media zouden zetten om te bewijzen dat we er bij waren.

Toen die sociale media er nog niet waren stuurden mensen ansichtkaarten en deden ze de groeten. Zo ook de afzenders van deze kaart die een poosje in Torremolinos op vakantie (?) waren.

En ineens staat die kaart met een Seat 850 online:
850 torremolinos

Fiat 850 in Auto-Universum

Vóór de zegeningen van het internet was je als autokoper (of geïnteresseerde) afhankelijk van boeken en tijdschriften die werden uitgegeven bij gelegenheid van autosalons. 

In deze "catalogi" stonden van alle getoonde merken alle modellen met hun specificaties. Automobilrevue is er daar zo een van. In dit jaarboek stonden zelf alle merken die in de wereld gemaakt werden, met al hun modellen.

  • Zaporozhets uit Rusland? Met de 965 A Coupé? Check! 
  • Fairthorpe uit Engeland? Met de Electron? Check!
  • GSM uit Zuid Afrika? Met de  Flamingo 1500 GT? Check!
  • T.Z. uit Spanje? Met de Sider T-22.000.11? Uiteraard!

In 1965 werd in de nieuwste editie van Auto-Universum de Fiat 850 gepresenteerd. Een advertentie, een technische beschrijving én een test(je).
Het blad is al lang ter ziele maar uiteraard hebben we de beelden:

850 auto universum 1965   850 auto universum advertentie

850 auto universum specs
Als je deze specificaties beter wilt kunnen lezen, klik dan op het plaatje

Fiat 850 in "het grote jaren 70 boek"

Een paar jaar geleden kocht mijn vrouw "het grote jaren 70 boek" omdat er zulke leuke foto's uit haar jeugd in stonden. Wist zij veel dat er ook een foto van een Fiat 850's in stonden....
Dat levert dan weer wel leuke plaatjes op voor deze site.

Deze foto met een Fiat 850 Special is gemaakt in Safaripark de Beekse Bergen. De foto is van Ton Nelissen.

850 beeksebergen

En deze toont mode-ontwerper Frans Molenaar in unisex kleding bij de modebeurs in de RAI:

850 molenaar

Niet echt een goed idee, korte broeken in een sneeuwbui. De Fiat 850 Coupé om tegen aan te leunen maakt dan wel weer veel goed.
De foto is van Anefo - Punt

Monica Vitti met een Fiat 850 Spider

Monica Vitti was een van de meest succesvolle Italiaanse filmsterren, vooral beroemd van haar samenwerking met Michelangelo Antonioni. Wij zullen ons haar hier vooral herinneren van deze foto:

850 Monica Vitti

Een Fiat 850 bij het (oude) station in Breda

In Breda zien we in 1976 op het Stationsplein ineens een Fiat 850. Wie de foto maakte is onbekend maar ik ben er dankbaar voor. In vond hem op de Oud Breda pagina van Facebook.

850 Stationsplein Breda 1976.

Fiat 850's in Ruoteclassiche

Zoals jullie al vaker hebben kunnen zien zijn veel van de foto's die ik op mijn website plaats afkomstig van het Italiaanse autoblad Quattroruote, meestal uit oude exemplaren die al heel lang in de familie zijn.

Zij geven ook een maandblad uit gewijd aan klassiekers: Ruoteclassiche. Prachtige reportages (als je Italiaans kunt lezen) met mooie foto's.
Sinds vorig jaar krijg je iedere maand een extra magazine over een speciaal thema. Deze maand (maart 2018) waren de Italiaanse auto's uit de jaren 60 aan de beurt. Dus ook de Fiat 850 in alle gedaantes. De foto's daarvan zien jullie hier, met dank aan Ruoteclassiche. Als je (het op vakantie in Italië) tegenkomt beslist niet laten liggen.

850 met een caravan

850 coupe landweg

850 Spider fabriek

850 1964

850 spider meer

Nog een paar Fiat 850's in Breda (nog maar een keer)

Faceboekgroep "Oud Breda" is nogal actief met het plaatsen van straatfoto's en daarop staat regelmatig een Fiat 850. Ik zette al eerder artikelen met deze foto's op deze site. Hieronder de nieuwe oogst. Ze staan vaak een eindje weg maar het zijn wel 850's.

De eerste vinden we in februari1974 in de Abeelstraat:

850 Abeelstraat 12 02 1974

Deze staat in de Lange Gampel:

850 Lange Gampel

Deze stond, met een paar Fiat 600's, op de Markendaalseweg. We praten over 1974. Van wat er op deze foto staat is niets meer over.
850 Markendaalseweg 1974

In 1976 had iemand in de Meidoornstraat zijn Fiat 850 Special geparkeerd:
850 Meidoornstraat 04 11 1976

De Gasstraat was de plek waar deze 850 werd gespot. Ik zie een "Staal-plaatje" rechtsachter en ik kan dus terugvinden dat deze auto origineel geleverd werd aan mevrouw Verwijmeren-Bakkers en dat deze 850 lekker in de buurt van haar voordeur staat.
850 Gasstraat

Tot slot de 850 in de Zoutstraat. Deze straat is lang geleden uit de stadsplattegrond verdwenen. De 850 vast ook.
850 Zoutstraat

Nog een paar Fiat 850's in Breda

In Breda kwam je nogal eens een Fiat 850 tegen. Je zag het al op eerdere artikelen op deze site en ik heb er nog een paar.

De eerste vinden we in juni 1979 in de Bastionstraat, de SRV-man reed nog rond:

850 Breda Bastionstraat 06 06 79

Deze stond eind oktober in de Reinierstraat.

850 Breda Reinierstraat 30 10 1972

Deze is nogal krokant, maar hij stond er nog, in de Nieuwpoortstraat. We praten over januari 1973.
850 Breda Nieuwpoortstraat 11 01 73

Een Fiat 850 gewonnen!

In oktober 1971 won de heer van Loenhout uit Made een Fiat 850. Degene die de prijs uitreikt heeft zo te zien meer plezier dan de winnaar. Maar wat niet is zal zeker nog komen!
850 prijswinnaar 1971 oktober

Fiat 850's op oude foto's

Op zoek naar afbeeldingen met een Fiat 850 er op is Google niet te verslaan. Type "Fiat 850" en een willekeurig woord en er verschijnen honderden afbeeldingen. En vaak zit daar iets tussen wat ik nog niet eerder zag; interessante foto's plaats ik op deze site. Ik schreef er al eerder een stukje over. Resultaat van een recente zoektocht was een foto die op een Autoweek forum stond en daar vond ik er nog meer. Uit de tijd dat de Fiat 850 nog meedeed in het verkeer.

Een Fiat 850 geparkeerd op "Achter de Lange Stallen" in Breda

Leuk aan deze foto is dat  op de beide Fiats een Staal-dealerplaatje zit (dat witte reachthoekige vlakje) en ik van de 850 heb kunnen achterhalen aan wie deze oorspronkelijk is verkocht: kenteken is 43-95-DM en die werd op 4 april 1967 geleverd aan de heer Rohacsek uit Oosterhout. De Fiat 600 op de achtergrond met kenteken 28-77-FP is  op 30 mei 1968 geleverd aan de heer de Laat uit Breda. De parkeerplaats is op de Vlaszak in Breda.

Nog een paar:

850 amsterdam
Op de Dam in Amsterdam

Fiat 850 geparkeerd aan de Vliet in Leiden
Aan de Vliet in Leiden

Fiat 850 geparkeerd in Den Haag (1972)
In Den Haag

Fiat 850 voor een stoplicht (1972)
Voor een stoplicht. Waarom maakten ze vroeger zo'n foto?

Fiat 850: Missione Speciale

De Fiat 850 kwam in alle gedaanten vaak voor in strips. Ik hab daar al eerder voorbeelden van laten zien. Deze keer kwam ik een leuke tegen in een Italiaans tijdschrift waarin de avonturen van een Berlina, een Coupe en een Spider worden getekend. Iets met robots en een vrouwtje in klederdracht.

Fiat 850 in missione speciale

De beide bladzijden van het verhaal kun je lezen als je op de afbeelding klikt.

Fiat 850 Sport op film

Na drie artikelen in zwart-wit tijd voor weer wat kleur. Ook voor de Fiat 850 moest ooit reclame worden gemaakt en dat deden ze in 1965 met een fleurig filmpje

Fiat 850 Sport cera una volta

Klikken en kijken dus.

Fiat 850 model+auto

Een modelauto van een Fiat 850 hebben we al vaker gezien maar een model met een Fiat 850 komt ook voor. Eerder al kon je hier Joanna Lumley met een Fiat 850 Coupe zien maar ik heb er nu een met een 850 Spider. De foto is genomen tijdens de New York Auto Show:

850 NYAS

 

Fiat 850 Bertone Racer in PEP


Je zal het maar geweest zijn, testrijder voor de PEP. Jongensblad van jaren geleden. Een van de hoogtepunten van die baan was vast de test van de Fiat 850 Bertone Racer.
Fiat 850 Bertone Racer

De test vind je hier

Fiat 850 in de Sahara (update)

In een eerder artikel had ik het al over een tocht van 5500 km door de Sahara. Toen was er beeld in de vorm van een filmpje maar, dankzij de Facebookpagina van SEAT 850, zijn er ook foto's:
Fiat 850 in de Sahara

Fiat 850 in de Sahara

En voor de daktent vond ik daar deze foto:

850 glamping
Glamping !!

Fiat 850 Spider in Augustus

Ook in de maand Augustus van 1967 kon je in de Fiat kalender een fraaie foto met een Fiat 850 vinden. Het is zomer en dan moet het natuurlijk een Spider in een mooi landschap zijn. En in 2017 kloppen de dagen weer met 50 jaar geleden!

De Fiat 850 Spider op de kalender in augustus 1967

De Fiat 850 van Scuderia Veltro

Scuderia Veltro is een Italiaanse autoclub met een mooie site en leden met mooie auto's. Dat was vroeger ook al zo, toen ze aan rallies meededen met ten minste een Fiat 850 Special:
850 scuderia veltro
De servicebussen (een Fiat 1100 t2 en een Fiat 600t) zou ik zo willen vinden.

Fiat 850 Spider in de film

Slechte films worden al heel lang gemaakt. Hele slechte films ook. En als een film echt heel slecht is dan kan ook een Fiat 850 Spider daar niets aan verbeteren, al helemaal niet als die Spider vrijwel helemaal is omgebouwd naar.....?

In 1974 werd Death Race 2000 opgenomen. Zoals je al kon verwachten is het thema van de film een Death Race met als opdracht voor de coureurs zoveel mogelijk voetgangers van het trottoir te rijden. Dat voorspelt al niet veel goeds. Sylvester Stallone speelt Machine Gun Joe Viterbo. Dat helpt niet echt mee. Maar met een budget van $ 300.000 kun je niet veel verwachten. Gelukkig zijn de videotheken van de aardbodem verdwenen en daarmee ook de laatste exemplaren van dit filmische drama.

In 2016 maakte Ben Stiller Zoolander 2. Ook hij offerde minimaal een Fiat 850 Spider. Een budget van $ 50.000.000 kon niet voorkomen dat ook deze film erg slecht was.

De 850 Spider werd "The Lion" genoemd. Ik noem dat "armoe".
Fiat 850 Spider Death Race 2000

Fiat 850 Spider Death Race 2000

Met Stallone moet er altijd wel iets exploderen:

Fiat 850 Spider Death Race 2000

Fiat 850 Spider Death Race 2000
En dan houd je dit over.

Zoolander 2:
850 Spider Zoolander

Een Fiat 850 Coupe op een foto van Ed van der Elsken

Ed van der Elsken, de beroemde Nederlands fotograaf fotografeerde in 1967 in Amsterdam een Fiat 850 Coupe. Jammer dat die dames net in beeld liepen.....
En er staat een rode Berlina net om de hoek.

850 ed van der elsken 1967

Fiat 850 in Japan

Ook in Japan wisten ze de Fiat 850 Coupe te waarderen. Of een geisha zo'n Coupe makkelijk kon besturen? Waarschijnlijk niet. Maar ze staan er wel mooi bij daar in Okinawa. De foto is van 1965
850 Coupé Okinawa 1965

Nog een Fiat 850 in Breda

Uit de oude doos: ergens rond 1974 werd in de Polderstraat in Breda deze foto gemaakt. De winterschilder had een groene streep op de Fiat 850 geschilderd...
850 Polderstraat Breda

Fiat 850 in de bladen

Zo langzamerhand kun je toch wel stellen dat de Fiat 850 na de introductie in alle Europese bladen heeft gestaan. Met zekerheid een belangrijke auto geweest. Torino Motori is al lang ter ziele en de Autokampioen is steeds meer een reclamefolder geworden maar laten we maar weer even genieten van de foto's.

850 Torino Motori

Fiat 850 Autokampioen

Fiat 850 in de Sahara

In 1971 werd met een Fiat 850 een tocht ondernomen van Como via de oase van Ghardaia in Algerije, Timimoun, Tanger en terug via de straat van Gibraltar. Op de terugweg werd ook nog even de Pico Veleta in de Sierra Nevada beklommen. 3367 meter omhoog en omlaag. Omdat we toen nog geen GoPro's of smartphones hadden werd de reportage gemaakt met 8mm film. Vandaar de beeldkwaliteit. Een klik op de foto laat je ruim 3 minuten genieten (Click the image for the movie)

Fiat 850 in de Sahara

 De route die gereden werd was ruim 5500km:

De route van de Fiat 850 door de Sahara 

Nog een Fiat 850 uit Spirou

Deze keer over de uitvinder van de zuiger(?), Caius Aesculapius Clister. Waar of niet waar, er komt een Fiat 850 in voor. En dat is voor mij het belangrijkste. De rest van het verhaal is bijzaak. Maar dat het bad (of de douche) een bron kan zijn van inspiratie, daarmee kan ik het dan weer wel eens zijn.

Fiat 850 in Spirou

 

Strip(tease) met de Fiat 850

De Fiat 850 verscheen regelmatig getekend in allerlei tijdschriften. Niet alleen in de Donald Duck maar ook in Spirou (in Nederland "Robbedoes"), een leuk en leerzaam weekblad voor jongens en hun vaders.

Zo werd er in februari 1965 aandacht besteed aan de 850 Berlina en in juni 1965 aan de 850 Coupe en Spider. Voor het geval dat je de plaatjes hieronder in full-screen wilt zien klik je er op.

Fiat 850 Berlina in Spirou 

Fiat 850 Sport in Spirou

Groeten uit London met een Fiat 850 coupe

Londen deze keer, waar we een leuke Fiat 850 Coupe van de eerste serie zien op Picadilly Circus.

850 Coupe in London

Fiat 8 1/2

Al eerder had ik een item over Auto Italiana (introductie van de 850). Vandaag kwam ik weer een afbeelding tegen van dit blad waarin ditmaal de 850 wordt gepresenteerd als 8 1/2.

Fiat 850 Auto Italiana

De Fiat 850, Absolutely Fabulous

Voor Absolutely Fabulous was Joanna Lumley ook al fabulous. Ze mocht een witte winterjas presenteren met een Fiat 850 Coupe (1e serie) als accessoire. Zelf noemde ze het "een rode tas" bij mijn rode schoenen. In ieder geval wel een mooi setje.

Absolutely Fabulous

Fiat 850 in Duckstad

Gewoon omdat het jeugdesentiment is een leuk plaatje:

850 in Duckstad

Ook Donald Duck en de neefjes hadden plezier in de Fiat 850.

Nog meer "hoofdrollen" voor de Fiat 850?

Wat mij betreft wel, maar (in alle realiteit) voor de 850 was in de meeste films maar een bijrolletje weggelegd. Gelukkig bestaat er zoiets als de Internet Movie Car Data Base waar je auto's uit films kunt melden.
Ik schreef er al eerder iets over en er staan genoeg Fiats op. Maar mij gaat het om de 850 in alle varianten.

In Turks Fruit werd bijvoorbeeld al een 850 Special als figurant ingezet:

Een Fiat 850 Special in de fil Turks Fruit

De database vind je hier. Moet je zelf even doorheen kijken maar om het makkelijker te maken heb  ik wat linkjes in de tabel hieronder geplaatst.

Berlina 35 pagina's
Berlina Vignale 4 foto's
Familiare 3 pagina's