Eindelijk, het OT dashboard voor de Fiat 850 is klaar

Het werk aan de motor ligt op dit moment stil omdat ik nog wat werk te doen heb aan de inlaatkanalen.

Dat het werk nog steeds niet af was had meerdere oorzaken: ten eerste was het heel erg koud in mijn werkschuurtje bij huis waar ik alle motoronderdelen heb liggen. En, een van de vorige eigenaren van de cilinderkop was nogal grof bezig geweest met het centrale inlaatkanaal.

Wat ik nog moet afwerken is het matchen van het inlaatkanaal en het spruitstuk zodat daar een zo mooi mogelijke doorgang ontstaat. Daarvoor had ik diamantfreesjes nodig die Amazon wel had.
Maar niet op voorraad want het zou zomaar 8 weken kunnen duren voor ze in Breda bezorgd konden worden. En tot ik die freesjes heb kunnen gebruiken kan ik echt niet verder.
Maar er is nog genoeg te doen dus weer begonnen aan het dashboard.

Er lag nog een ander project te wachten: het OT dashboard waar ik al eerder mee bezig was. Afgekeken van dit voorbeeld maar met een eigen twist.
850 dashboard OT

Voor dit dashboard heb ik de behuizing en de NOS meters klaarliggen: een kilometerteller en toerenteller plus de kleine meters, allemaal van een Fiat 124 coupé/spider. 
850 dashboard OT (2)

Mijn uitdaging hier is dat de grote tellers te diep zijn voor het dashboardpaneel van de Fiat 850.
Ik heb geen zin om in dat metaal te gaan zagen dus de enige oplossing is om de tellerhuizen minder diep te maken, zowel de buitenkant als de zwarte binnenring.
Dat was nogal een beslissing want ze zijn zeldzaam en duur!

De vraag is dan: hoeveel cm? Het blijken er 2 te zijn; om zeker te weten dat dat voldoende is heb ik wel een oude kilometerteller op moeten offeren.
850 dashboard OT (4)
De behuizingen zijn eenvoudig open te maken en als je een Dremel gebruikt bij het inkorten ben je zo klaar.
850 dashboard OT (5)
Dit is het verschil na het Dremelen. 

Omdat ik de witte randen niet mooi meer vind heb ik ze weer mooi zilvergrijs gespoten want ze lagen er toch af.
850 dashboard OT (7)

En voor degenen die goed hebben opgelet: de benzinemeter uit de eerste opstelling is vervangen door een olie-temperatuurmeter. Helaas geen Veglia-exemplaar maar een van Amazon. Voor € 12,99. inclusief de sensor. Er zit wel een rand omheen van een Veglia-meter dus de behuizing moest aangepast worden.
850 dashboard OT (1) 850 dashboard OT (6)
De plaats waar ik de sensor inbouw heb ik nog niet bepaald. Hij past in ieder geval niet makkelijk in de adapter voor de oliekoeler.  

De benzinemeter verhuist naar een plekje onder het dashboard. De tankinhoud is niet zo belangrijk als de olietemperatuur.

Goed voorbeeld voor de Fiat 850 motor

Een tijdje geleden was ik op de beurs "Fiera auto e moto d'epoca" in Padua en dat is altijd genieten. Mooie auto's, zeldzame onderdelen en, dankzij het overschot aan Italiaanse autoliefhebbers, altijd heel sfeervol.

Op de stand van Exotic+Raceparts / Scuderia Topolino kwam ik dit fraaie stuk motortechniek tegen, een blok (waarschijnlijk A112 Abarth) met een PBS-kop er op. Gezien de prijs van zo'n cilinderkop en de bijbehorende carburateurs is dat voor mij een no-go modificatie maar toch leuk om te bekijken (en een beetje te kwijlen.....)

850 pbs 1

850 pbs 2

850 pbs 3

Het blok met de gemonteerde delen geeft me in ieder geval wel een voorbeeld van hoe ik mijn eigen motor wil gaan bouwen.

Meer over de hemel van de Fiat 850

De laatste tijd wordt regelmatig gevraagd om dakbekleding voor Fiat 850's, zowel op Facebook als op het forum hier. Meestal gaat het dan om het oppimpen van de 850 Berlina die een vrij eenvoudige plaat dempingsmateriaal tegen het dak geplakt had. De intentie is om er dan een echte hemelbekleding in te zetten, zoals in de Fiat 850 Special. Lijkt eenvoudig maar het vergt toch echt een donorauto als je het mooi en goed wilt doen. Ik had ook zo'n goedkope plaat boven mijn hoofd maar ook het geluk dat ik in Noord Holland een 850 Special als donorauto vond. Alle hardware zat er bij en de rails kon ik losboren uit het dak.

850 rail hemelbekleding vast

Hier heeft mijn plaatchirurg net de dakplaat losgeboord van het frame. De rails worden daarna voorzichtig losgemaakt en geprepareerd om ze terug te lassen in de Berlina. Maar daar zat toen nog geen dakplaat op dus we konden overal goed bij.

850 rail hemelbekleding
De losse rails. Hebben nog wel wat TLC nodig voor ze terugmogen.

Je hebt voor het hele project de volgende zaken nodig:

 • Een hemelbekleding of een mal om er een te maken. De kans dat je een nieuwe vindt is erg klein en voor een gebruikte moet je een 850 Special demonteren.
 • Om alles te kunnen monteren de losgeboorde rails (4178470 en 4178471 of 4161554 en 4161555, nieuw niet te vinden), deze zitten boven de "B"-stijl gelast. Die zie je hier op tekening:
  850 hemel 2
 • De 3 stalen beugels die van links naar rechts door de tunnels van de hemelbekleding lopen en in deze rails klikken.
  Ze staan niet in het onderdelenboek van de 850 Special. Dus ook geen nummers bekend.
 • Vervolgens de 4 afdekplaten voor de "A"- en de "C"-stijl:
  850 hemel 3
  Die zijn standaard bekleed met beige vinyl dus als je een beige hemel hebt/maakt ben je klaar. Ik heb een zwarte hemelbekleding dus ik had extra werk.

Wat foto's van de rest van het werk:

Hemelbekleding Fiat 850 Sierplaat Fiat 850

Sierplaat SIerplaten

Sierplaat Sierplaat

Fiat 850 hemel geplakt

Alles gemonteerd maar moest nog worden nagespannen om het mooi te krijgen. 

In alle redelijkheid is het geen klus die je zomaar even doet. Vooral het vinden van een donorauto met een intacte bekleding, het verwijderen en teruglassen van de rails en het maken van een bekleding zelf kon ik alleen maar met geluk, een goede plaatwerker en de hulp van mijn vrouw en mijn zoon Yorn.

Nieuwe aankopen voor de Fiat 850

Soms komen er nieuwe en interessante onderdelen te koop op Internet of via-via. De nieuwste aankopen zie je hier.

Dit vond ik via Marktplaats in Amsterdam terwijl ik alleen reageerde op een motorblok.......
850 winterproject  

Blok van Autobianchi A112 Elite (965cc), gemodificeerde cilinderkop, oliekoeler, carter en oliepomp.
Zal veel werk worden om dit mooi op te bouwen.
De voorwielophanging is van een Fiat 600. Die blijft even in de opslag en gaat dan terug naar Amsterdam.

Soms loopt het raar: al lang ben ik op zoek naar Abarth ruitenwissers. Abarth Online heeft ze niet en recent zocht een 600-eigenaar ook al zo'n setje. Zeldzaam..... (zou je denken).
Staat er twee dagen later een set te koop, gewoon in Nederland. Nu dus van mij.
850 wissers
Probleem is wel dat ik voor de montage het mechanisme weer moet modificeren. Ik gebruik het mechanisme van een Coupé/Spider waarbij de ruitenwisserarmen met een moertje vast zitten op de asjes. Ik moet dit hebben:
Marelli Site

Weer een zoektocht en wat extra werk. 

Het OT dashboard voor de Fiat 850 vordert

In een eerder leven (want nog in loondienst) kocht ik op de beurs in Padua een replica van een Abarth OT dashboard. Hier lees je daarover meer.

850 dashboard 6 (2)

Ik had er al vaker wat aan gewerkt maar nu was er tijd om even door te pakken maar omdat het nieuwe huis groter was dan het bestaande kwam daar meer bij kijken.....

850 dashboard 1a
Eerst de contouren van het nieuwe dashboard overgenomen op tape

850 dashboard 1

850 dashboard 2

Daarna de dashboardbekleding uitgezaagd en het nieuwe huis gemonteerd

850 dashboard 3

850 dashboard 4

En dan kunnen de instrumenten er in....

 

De nieuwe stoelen zitten in de Fiat 850


Lang geleden meldde ik dat ik twee Cobra Cups had overgenomen, leuke stoeltjes maar helaas zonder frame. Allerlei ander werk aan andere projecten ging voor maar eindelijk heb ik nu de stap gemaakt om de stoelen inbouwklaar te maken. Dat hield in dat ik frames moest maken want ik kon niets vinden waar ik blij van werd. Mijn eisen: passen zonder aanpassingen (zowel in de auto als onder de stoel) en niet te duur.

Uiteindelijk toch maar besloten om zelf de frames te bouwen. Resultaat van frame 2.0 (1.0 vergeten we maar):

 850 cobra cup 1

Met de stoel erop ziet het er zo uit:

 850 cobra cup 2

En zo zitten we voortaan in de Fiat 850!

 850 cobra cup 3

Vooruit met de Fiat 850

Niet alleen de hemelbekleding van de Fiat 850 heeft ons de laatste weken bezig gehouden, ook het afwerken van de motorruimte en de onderkant hebben veel tijd gekost. Een urenvretertje was de afdekplaat van de tunnel. Dit is een paneel van rubber aan de achterkant van de tunnel waardoor stangen, kabels en leidingen van voor naar achter lopen. Dat paneel was nogal matig en om in ieder geval de kans op lekkage zo klein mogelijk te maken is daar een stuk rubber achter geplakt (waar een oude binnenband al niet goed voor is): 
Afdekplaat tunnel Fiat 850

Afdekplaat tunnel Fiat 850

Afdekplaat tunnel Fiat 850

Afdekplaat tunnel Fiat 850

Toen was het nog een heel gepuzzel om het juiste ding door het juiste gat te krijgen maar uiteindelijk alles op zijn plaats gekregen. Koppeling afgesteld, gas- en chokekabel idem.

Fiat 850: Onder een donkere hemel

Na lang uitstel is dan eindelijk deze week de nieuwe hemel gemonteerd. Ter herinnering: het dak van de onze Fiat 850 was een berglandschap en uitdeuken geen optie. Dat van de Special die we in Noord Holland kochten was gaaf dus dat dat hebben we lang geleden getransplanteerd, inclusief de goten die nodig waren voor de montage van een hemel.
Hemelbekleding Fiat 850

We hadden alles, ook de bekleding, al zag die er niet uit. Deze dus uit elkaar gehaald en bekledingsstof gekocht. Daarna langdurig mijn vrouw lief aangekeken en sinds een paar weken zijn we in het bezit van een nette lap hemel. Wel in zwart omdat we dat mooier vonden in combinatie met de lichtblauwe kleur. Toen nog monteren en ook dat was nogal een avontuur. Een beetje uitleg:
Het eerste ontwerp had wel "tunnels" van skai voor de beugels maar die waren te stug waardoor we erg veel rimpels in de hemel overhielden die niet strak te spannen waren. Tweede ontwerp kreeg daarom tunnels van stof: soepel en veel makkelijker te maken.

Hemelbekleding Fiat 850 Hemelbekleding Fiat 850

De hemel werd gemonteerd door eerst de 6 beugels te plaatsen. Daarna werd met nieuwe klemmen (leve Padua) de bekleding in grote lijnen opgespannen en na een weekje "wennen" om de kreukels er uit te krijgen hebben we deze week besteed aan het definitief spannen en plakken waarna de zijruiten er in konden worden geplaatst. Een 850 Special heeft bij de voorste en achterste raamstijlen plaatjes met skai. Uiteraard hebben we deze ook aangepast aan de nieuwe kleur:

Hemelbekleding Fiat 850 Hemelbekleding Fiat 850

Dit is dan het resultaat:

Hemel Fiat 850

Om de hemel netjes gespannen te krijgen zijn klemmen en lijm nodig. Voor de gebogen lijnen wordt er veel ingeknipt:
Hemelbekleding Fiat 850 Hemelbekleding Fiat 850

En dan de ruiten er in met de oude truc: groene zeep, een draad en veel slaan (op de ruit dus)

Hemelbekleding Fiat 850

Het resultaat met zijruit:

Hemelbekleding Fiat 850

Uit oude voorraad nog wat nieuwe handgrepen er in geschroefd, omdat het kan:

Hemelbekleding Fiat 850

Voor belangstellenden: ik heb er nog een paar...

Kleine aanpassingen aan de Fiat 850

De wielstand van de voorwielen van de Fiat 850 beviel me na het monteren van de verlagingsblokken helemaal niet. Negatief camber zorgde voor een negatief gevoel. Dat, gecombineerd met het feit dat de verlaging effectief maar net een centimeter was, deed me besluiten dat te corrigeren. Vanochtend vroeg begonnen want er stond nog meer op de to-do lijst. Voor de zoveelste keer de schokbrekers en de triangels los en de blokken er tussen uit. Ik was blij met het resultaat.Een fatsoenlijk camber en ook het toespoor heb ik meteen aangepakt. Zoals verwacht is de verlaging niet verbeterd maar daar kan ik voorlopig mee leven. Na wat rijden zal hij zeker nog wat lager worden.

 Fiat 850 wielstand gecorrigeerdAansluiting richtingaanwijzer Fiat 850 Spanningsregelaar Fiat 850


Toen de wielen er af lagen had ik ook ruimte om de bekabeling van de richtingaanwijzers af te maken. Was zo'n klein dingetje in de categorie "doe ik nog wel effe" maar dat gebeurt dus nooit. En van Gertjoe kocht ik ook nog een brandnieuwe spanningregelaar. Kan ik dat ook goed afwerken.

Die zit! Nieuwe stoelen voor de Fiat 850

Webmaster zijn heeft zo zijn voordelen. Een paar weken geleden meldde iemand zich aan op het forum van Fiat Club Nederland maar hij had problemen met zijn account. Webmaster to the rescue!

Van het een kwam het ander en het bleek dat hij een hoop onderdelen voor Fiat 850 (Coupe) te koop had. Waaronder deze Cobra Cup's die hij slechts een keer had gebruikt: in zijn Coupe, op zijn trouwdag.
De prijs was in orde dus maar snel opgehaald. Uitdaging erbij want ik moet wel zelf stoelframes maken die op de bestaande rails passen.

Cobra Cup stoelen voor een Fiat 850

 

Toch weer wat vooruitgang aan de Fiat 850

Hoppa, weer een beetje vooruitgang. Het valt me fors tegen hoe lang die laatste details duren. De hemelbekleding blijft een uitdaging en ook de afwerking van de kabelboom heb ik lang uitgesteld. We waren al een paar keer aan de elektra bezig geweest maar zijn nu zo ver dat alles van voor naar achter via de zekeringkast is doorgemeten. Accu staat er in maar is nog niet aangesloten. Eerst zekerheid dat er niets gaat roken...... Project voor vandaag was het optuigen en uitmeten van het stukje kabelboom dat er voor moet gaan zorgen dat mijn dashboard met 124 Coupe klokken ook gaat werken.dashboard Fiat 850

Alles netjes verpakt met speciaal tape en via 3 (!) schema's uitgewerkt zodat ik de stekkertjes van het dashboard zonder moeite in de stekkerblokken van de Fiat 850 kan prikken.
Dashboard Fiat 850

Moet nog wel het relais voor de laadstroomlamp een plaatsje geven en een andere oliedrukzender scoren. Waarschijnlijk ligt die gewoon ergens in een doos in mijn opslag maar waar.....

Nieuwe benzinepomp voor de Fiat 850

Loop ik op een dag door het magazijn op mijn werk en zie ik ineens een nieuwe Hardi 070021 benzinepomp liggen in de scrapkast. Niets mis mee, alleen vreselijk incourant. Die zou dus weggegooid worden. Mocht ik meenemen. Voor gratis! Daar zeg ik geen nee tegen. En aan zo'n pomp heb je niets, tenzij je hem monteert in je Fiat 850 en dat hebben we deze week gedaan. Zit linksachter tegen het schutbord van de tank. Hopelijk ver genoeg van de warmte van het uitlaatspruitstuk, anders moet er nog een hitteschildje omheen.

Fiat 850 benzinepomp

 

Dashboardperikelen. Abarth OT dashboard voor de Fiat 850

Een paar jaar geleden kocht ik in Padua een replica dashboard voor een Fiat 850 Abarth OT. Was er al lang naar op zoek en ieder jaar werden ze duurder. Uiteindelijk dus maar de knoop doorgehakt. De bedoeling was om er de klokken van een 124 Coupe in te zetten; dan heb je in een keer alles wat je nodig hebt. Ik had die nog liggen dus ook qua budget vrij gunstig. De maker had aan de binnenkant twee beugels gemaakt waarmee de behuizing op het binnenpaneel geschroefd kon worden. Die zaten nogal in de weg omdat de diepte van de kilometertellen en toerenteller groter is dan die van de behuizing.

Fiat 850 Dashboard

Na lang twijfelen toch besloten deze beugels weg te slijpen en een nieuwe manier van bevestigen te verzinnen. Daarvoor een oud origineel dashboard gedemonteerd maar dat zou niet gaan werken omdat het te klein is.

Fiat 850 Dashboard

Alle bekabeling geinstalleerd, alleen de controlelampjes nog inbouwen (met een nieuw stukje kabelboom om te koppelen met de kabelboom in de auto)

Fiat 850 Dashboard

En hier mogen we dan voortaan tegen aan kijken.

Grilligheden. Een Abarth grille voor de Fiat 850

Gisteren en vandaag weer wat kleine maar belangrijke dingen gedaan. Begonnen met het demonteren van een aantal onderdelen uit motor 1 die in motor 2 moeten zodra deze is opgeboord. Zuigers, nokkenas, nokvolgers en voorste nokkenaslager. Vanochtend spullen afgeleverd bij het revisiebedrijf, inclusief de kop waar het extra oliekanaal in gefreesd gaat worden. Vliegwiel wordt afgedraaid en krukas-vliegwiel wordt gebalanceerd.Ergens halverwege volgende week moet het blok klaar zijn voor opbouw. Fingers crossed.

Vanavond de grille op de Fiat 850 gemonteerd. Vooraf een hoop passen en meten en ondanks het feit dat hij de lijn van de frontplaat goed leek te volgen eerst maar weer even gecontroleerd en een beetje extra profiel gegeven. Daarna schoongemaakt met Acrysol (net als de frontplaat) en de dubbelzijdige tape er op. Plakt als een dolle en het resultaat mag er zijn.

voorbereiding grille Fiat 850

grille Fiat 850

Uiteraard moeten het Abarth-binnenpaneel en de extra grille nog gemonteerd worden.

Nog een klus te klaren aan de Fiat 850

Er lag nog iets in een hoek dat essentieel is voor de 850: de radiateur. Puur om ruimte te sparen lag dat ding niet in de werkplaats en dan vergeet je 'm als je niet oppast. Afgelopen weekend dus opgehaald en op het zicht gecontroleerd. Lijkt niet lek dus afgeleverd bij de specialist. Schoonmaken, afpersen, stralen en spuiten. Daarna klaar om meteen in te bouwen. Zo was hij toen hij in de opslag lag; kan dus echt wel wat verzorging gebruiken:
radiateur 1

Tussendoor nog even op bezoek geweest bij de expert. Van binnen en van buiten schoongemaakt en klaar om te testen.

radiateur 3

Bij het testen bleek er een kleine lekkage aanwezig aan de onderste slangaanluiting. Gerepareerd en daarna is alles gespoten.

radiateur 4

radiateur gemonteerd

 

Stroom...... Een wisselstroomdynamo voor de Fiat 850

Toen de onderdelen voor de wisselstroomdynamo eenmaal op de werktafel lagen was de montage snel geregeld. Uit de eigen voorraad kwam een gelijkrichter, de lagers en de borstelhouder kwamen uit de kast van Leeman in Breda.
leeman

De diodebrug, anker en stator waren nog goed dus vandaag ben ik er maar even voor gaan zitten.
dynamo oud achter dynamo klaar achter
Koelvin en poelie moeten nog gestraald en gespoten worden. Daarmee wil ik even wachten tot ik voldoende spullen verzameld heb want er moet nogal het een en ander voor worden opgebouwd aan techniek voor het stralen kan beginnen.

Kleine lichtjes voor de Fiat 850

De voorkant is vandaag flink aan de beurt geweest en na de grille kon ik ook met de clignoteurs verder want van Fred W kon ik twee nog soepele clignoteurhoezen overnemen die na schoongemaakt te zijn goed bruikbaar bleken. Ik had er voor de rechterkant al een en voor die kant had ik ook nog een complete, nieuwe richtingaanwijzer, Voor de linkerkant moesten we de oude clignoteur uit elkaar halen en met een nieuw glaasje weer monteerbaar maken. Kabels door de hoes en nieuwe kabelschoenen er op en we kunnen weer legaal links- en rechtsaf.
clignoteur 1 clignoteur 2

Grillmeister. Handwerk aan de grille van de Fiat 850

Grillen! Da's normaal iets voor de zomer. Vuur, veel vleesch en hopen sauzen. Voor nu is het iets anders want m'n grille is eindelijk klaar! En met het resultaat ben ik erg tevreden.
grille

Nou is dat ding zo plat als een dubbeltje en het front van een 850 is licht gebogen. Om de juiste vorm te krijgen heb ik een eigen variant op het Engelse wiel bedacht en een centreerpen voor een koppelingsplaat gebruikt om de vorm er in te rollen. Duwen en rollen, passen, duwen en rollen en weer passen. Om met drs. P. te spreken: heen en weer, heen en weer (tot je er het heen en weer van krijgt).

rollen 

resultaat

Zowel het front als de grille zijn schoongemaakt met Acrysol en liggen te drogen en te wachten tot we gaan plakken.

Op jacht! Revisie van de wisselstroomdynamo van de Fiat 850

Voor de revisie van de wiselstroomdynamo had ik een hoop onderdelen nodig. Zoeken op Marktplaats en Ebay leverde geen resultaten op, dus maar eens gezocht bij bedrijven in de buurt. Wie weet was daar nog een combinatie van kennis van zaken en goedgevulde onderdeelrekken aanwezig.

Dus dagje vrij genomen en het avontuur gestart. De eerste was meteen raak. Ook nog iemand die wist wat een Fiat 850 was. Heel aardige vakman. Koolborstels voor de startmotor had ik ook nodig en die kon hij zonder onderdelenboek meteen uit de kast trekken.

Voor de diodebrug was wat zoekwerk nodig maar die werd ook snel gevonden bij de groothandel. Meteen ook maar de borstelhouder besteld. Daarna maakte hij de servicegerichte opmerking "Mijn broer staat toch bij de leverancier, ik laat het meteen wel meebrengen. Als je wilt kun je wachten". Dus broer gebeld, die was al op de terugreis maar werd teruggestuurd. Ondertussen meteen nieuwe lagers gekocht en als service werd het anker netjes schoongemaakt in de draaibank.

Afbeelding

Tijdens het wachten een goed gesprek maar helaas bleek de diodebrug niet de goede; morgen doen ze een nieuwe poging. Alles meegekregen en hoefde nog niets te betalen; "doe dat maar als je de diodebrug komt komt halen".Let wel: ik had de goede man nog nooit in m'n leven gezien! Moraal van het verhaal: "Wat je van ver haalt is lekker maar soms heb je dichtbij meer geluk". UPDATE: De diodebrug is niet meer leverbaar. Om het verdriet te verzachten is de oude gratis getest; die bleek in orde te zijn dus die is gespoten en al weer ingebouwd.

't Oog wil ook wat. Nieuwe portierbekleding voor de Fiat 850

Een belangrijk karwei was het maken opbouwen van de portieren en de achterwandjes. De oude chroomlijsten, de rubbers en de bekledingspanelen waren nogal matig, om het maar eens positief te zeggen. Er zijn nieuwe raamlijsten gemonteerd, de tochtruitjes zijn gereviseerd en over de bekledingpanelen heb ik al eerder een item geplaatst. Die zitten er nu dus ook in!

portierbekleding

Wel hebben we besloten geen portiertassen te maken en geen asbakken in te bouwen. Niet origineel maar volgens ons ook niet functioneel. Nog even over het plaatsen van de sierlijsten want het eerste portier heeft ons nogal wat tijd gekost om het goed te doen. Het tweede portier was daarna zo klaar.

De juiste volgorde is: Sierlijsten op maat maken en weer verwijderen - Ruit in deur en nog niet vast aan kabel - Ruitgeleidingsrubber los in deur - Klemmetjes voor sierlijst plaatsen (9 stuks per lijst) - Sierlijsten op hun plaats klemmen - Ruit in geleiding, maar nog steeds in laagste stand - Tochtruitje op zijn plaats en vastschroeven - Ruitgeleidingsrubber tussen sierlijsten klemmen - Ruit omhoog - Onderste geleiding onder tochtruitje plaatsen en vastzetten - Ruitmechanisme afstellen.

Dit moest ook nog.... Revisie van de Fiat 850 startmotor

Een deel van het werk dat maar steeds bleef liggen was de afgelopen week aan de beurt: startmotor en dynamo moesten onderhanden genomen worden. Nou is dat geen vervelend werk maar omdat 't er allemaal nogal vervuild en gecorrodeerd uit zag (en er genoeg andere dingen te doen waren) bleef ik het maar uitstellen. Tot nu. Van de oorspronkelijke startmotor was een deel van het rondselhuis afgebroken; gelukkig nog twee andere in voorraad.
Eerst maar eens uit elkaar en alle onderdelen schoonmaken. Geen overbodige luxe.

startmotor 1

startmotor

startmotor c

startmotor

Startmotor

startmotor 3

Gelukkig is het een linksdraaiende! Wel een hoop gefrunnik om de bendix en de gaffel op zijn plaats te krijgen (inclusief het rubber dat tussen het statorhuis en het bendixhuis zit)

De gelijkstroomdynamo wil ik waarschijnlijk omruilen voor een wisselstroomdynamo. Dat is dus de volgende opdracht. Ik had er een liggen die ik ooit in een schuur in de Beemster heb gekocht. En die lag toen al jaren te rotten in een kistje:

dynamo 1

dynamo 2

dynamo

Ik heb de dynamo (met veel moeite) voorzichtig uit elkaar kunnen halen. Het anker ziet er slecht uit, ik heb een diodeplaat nodig, een borstelsetje en een stel lagers. Misschien maar een andere kopen bij Bert in Geleen? Niet zo leuk als zelf doen maar wel sneller en waarschijnlijk een stuk goedkoper.

Knippen en plakken. Portierbekleding voor de Fiat 850

Na de voorbereidende werkzaamheden aan de paneeltjes was het vandaag zaak ze van hun bekleding te voorzien. In eerste instantie wilden we ze niet aan beide zijden beplakken met de schuimlaag maar na wat proberen leek het er op dat het resultaat dan toch wat mooier zou zijn. Eerst maar eens begonnen met meten en knippen:
knippen 
Zo komt die opleiding ook eens van pas op zijn eigen auto. Daarna het avontuur met de lijm. Basistechniek voor een stoffeerder maar toch wel spannend (letterlijk) om de stof mooi rond de hoeken te krijgen. Gelukkig was het advies dat ik bij Tony de Bruijn kreeg over de bekledingskeuze helemaal goed; iets duurder materiaal maar heel goed te verwerken. Het resultaat van een avondje knippen en plakken: een setje voor de rechter kant klaar. Althans, we moeten nog wel de gaatjes maken voor alle hardware die op de deur wordt geschroefd.

panelen

Hardware.... Daar horen ook de handgrepen bij. Die leken wel uit een modderpoel te komen maar met een dosis groene zeep en wat inspanning worden ook die weer netjes:
handgreep

Nog meer passen en meten aan de Fiat 850

Uiteraard willen we er binnen ook fatsoenlijk bij zitten. Deze week dus ook de panelen voor de portieren en achterkant gemeten, gezaagd en voorbereid voor bekleding. Dat meten viel nog niet mee omdat de oude panelen erg hadden geleden van het vocht dat zich sinds 1971 naar binnen had gewerkt.
paneel-0 

Eerst dus iets gemaakt van 3.2mm hardboard wat in de buurt kwam van de benodigde afmetingen en daarna een heleboel keer heen en weer tussen de zaagtafel en de auto. Dat resulteerde in dit, het paneel voor het linkerportier:
paneel-2

Daarna de beide achterpanelen gezaagd en het paneel voor het rechterportier. En om te voorkomen dat vocht nog een keer de boel verziekt de achterkant van alle panelen bekleed met Innotec Door Finish Special. Dit is een schuimfolie die het paneel perfect afsluit en ook het geluidsniveau in de auto nog wat omlaag kan brengen:
paneel-3

Binnenkort de bekleding er op en alles inbouwen.

't Kan maar een keer goed ! Veel werk aan de Fiat 850

Na de feestdagen eindelijk weer een paar zaterdagochtenden kunnen doorwerken. Op dit moment ben ik bezig met de voorkant: afwerken van de verlichting en de ruitensproeiers en wat detailwerk aan de voorwielophanging. Ook weer een voorraadje onderdelen besteld om te zorgen dat ik hierna door kan met de portieren. Voor de verlichting zijn alle kabelsets naar de voorkant opnieuw gemaakt: alle connectoren dus opnieuw opgebouwd dus nieuwe kabels en stekkers, alles ingepakt in een nieuwe beschermhuls. De koplamppotten zijn zo'n beetje het enige dat niet nieuw is in deze opstelling. Bij de voorraad nieuwe onderdelen die ik in December had gekocht bleken nogal wat delen te zitten die er veel mooier uitzagen dan de delen die ik al teruggemonteerd had. Oud is dus vervangen door nieuw, wat me ook weer een dag kostte. Maar: 't kan maar één keer goed!

 

Voortgang aan de Fiat 850. En een Weber DCD gevonden!

Al eerder schreef ik dat het ontbreken van nieuwe artikelen niet betekent dat er niets gebeurt aan het project. De meeste tijd besteden we nu aan detailwerk: kleine onderdelen klaarmaken om te monteren en het zoeken naar dingen die we nodig denken te hebben. De beurs in Padua was ook weer een vast punt in het jaar en hoewel ik er een boel klein spul heb gevonden miste ik toch weer een hoop zaken. Niet getreurd. Zoals zo vaak eindigt het mislukte zoeken gewoon in het repareren van onderdelen die we nergens kunnen vinden. Nu dus ook weer.

En omdat de winter er weer aankomt en we dan niet meer met de deur open kunnen werken hebben we de werkplaats opgeruimd, de onderdelen per deel van het project bij elkaar gelegd en de werkplanning opnieuw gemaakt voor de komende tijd. Waar we mee bezig zijn?

 • Tochtruitjes opbouwen en, samen met portierruiten, inbouwen + nieuwe lijsten monteren
 • Portierpanelen en achterzijpanelen maken± nieuw hardboard, nieuw skai en binnenzijde bekleden met damp- en vochtdichte folie
 • De kabelboom: een niet ophoudende brok frustratie. Er is niet één schema dat de installatie volledig afdekt dus passen en meten tot het werkt.

weber_28-36DCD-23

Via Marktplaats kocht ik deze Weber 28/36DCD 23, een carburateur die de 850 een mooie dosis extra pit moet gaan geven. Dit wordt een extra project voor de winter.

Warm, warm, warm. De kachelradiateur van de Fiat 850

Nu de wielophanging er compeet onderzit hebben we afgelopen week alle bouten en moeren definitief vastgezet, de handremkabels afgemonteerd, de wielen er opgezet om de 850 op het zicht uit te kunnen lijnen en is het kachelhuis schoongemaakt. Dat was nogal een vuilak. Daarom dus alles uit elkaar gehaald en in een bad met groene zeep het huis en alle losse deeltjes schoongemaakt. De metalen delen geschuurd en opnieuw gespoten en de kachelkraan ultrasoon gereinigd. Een paar foto's voor het collectieve geheugen:

kachelhuis-1 kachelhuis-1

kachelhuis-1 kachelhuis-1

kachelhuis-1 kachelhuis-1

kachelhuis-7 kachelhuis

Nadat alles schoon en droog was is de radiateur opnieuw in schuim verpakt en zijn alle delen opnieuw samengebouwd. Waar lucht kon weglekken is extra schuim bijgeplakt en vervolgens is het geheel ingebouwd in de auto.

kachelhuis

Tenslotte nog even de truc met de handschoen herhaald (met een andere handschoen). Waar de stuurkolom door het schutbord gaat zit een plaatje met een afdichting. In de jaren dat de auto nog reed was dit rubber een paar maten te groot geworden. Om vocht en vuil te voorkomen moest dat aangepakt worden. Vanwege goede ervaringen dus maar weer een handschoen opgeofferd:
stuurstok  stuurstok

Resultaat voor later: warme en droge voeten en een schone voorruit om door te kijken.