Welkom op op fiat-850.nl! die gaat over de auto die we op dit moment aan het restaureren zijn.

De Fiat 850! Een icoon op de weg in de jaren 60 en 70. Bijna 2 miljoen van gebouwdd. En hoeveel zie je er nu nog in het dagelijks verkeer? Zelden of nooit. Dat is jammer. Maar gelukkig zijn er veel liefhebbers bezig met het weer rijdbaar maken van hun auto. Veel zijn ook bezig om er, net als eerder bij de 600's, een Abarth afgeleide van te maken. Niks mis mee. Op deze site verzamel ik allerlei informatie over de Fiat 850, de modellen die Fiat zelf bouwde en de afgeleiden die carrossiers er van maakten. Ook folders, foto's, filmpjes maar vooral Fiat 850's!

Veel plezier.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Fiat 850 gered van de slooppremie

Deze 850 hebben we op 4 juli 2007 opgehaald. Stond te verpieteren in Oost-Brabant. Yorn, onze jongste zoon heeft hem geruild voor een Kever met een "beetje werk". De 850 zou zo snel mogelijk APK-klaar worden gemaakt en daarna zou de carrosserie aan de beurt zijn: roestplekken bij de voorruit, het voorscherm rechts en het achterscherm rechts en een dak als een wasbordje. Niets wat erg moeilijk is. Maar hoe meer we aanraakten, hoe meer werk er tevoorschijn kwam. En met dat werk weer nieuwe ideeën en behoefte aan weer meer onderdelen. Op deze website kun je niet alleen de restauratie en het bijkomend werk volgen maar ook allerlei andere Fiat 850 informatie vinden.

850-1 850-4

En via dit 
850 dak(13)  voorbewerking (5)

kwamen we bij dit:
Primer 7  Gespoten 1

850 campagnolo 2

En nog zijn we niet klaar....... Er staat weer een winterproject op stapel:
850 winterproject  

Blok van Autobianchi A112 Elite (965cc), gemodificeerde cilinderkop, oliekoeler, carter en oliepomp A112 opgehaald in Amsterdam.

Alle lagers, de zuigers (3e overmaat), de 296° nokkenas, het kleppendeksel en de pakkingen (en nog een hoop spul) zijn besteld en ondertussen binnen, klaar om te monteren.
De voorwielophanging is van een Fiat 600. Die is retour naar de verkoper en daar heb ik weer een elektronische ontsteking opgehaald.

Mijn eigen Fiat 850 in beeld

Mooi hè, een Fiat 850 met vol licht naar buiten!

850 buiten

Of glurend naar buiten:
850 nieuwe werkplaats

Fiat 850 achterlicht

Fiat-850.nl: 2020 in de achteruitkijkspiegel

Iedereen heeft 2020 op een andere manier achter zich gelaten: van negatieve herinneringen via neutraal naar (gematigd) positief. Voor mijzelf en mijn dierbaren geldt voorlopig positief. Weinig mensen ziek geweest, veel hebben thuisgewerkt en geprobeerd zoveel mogelijk nuttige en leuke dingen te blijven doen. Voor fiat-850.nl was het, dankzij veel vrije tijd thuis, een positief jaar: 108 artikelen gepubliceerd, met ruim 900 afbeeldingen in de weer geweest (scannen, bewerken, soms samenvoegen tot PDF's) en een grote toename in bezoek.

En voor mijn auto? Nog steeds niet rijdend. Ik vind het hele gedoe er om heen (uitzoeken van onderdelen, werken aan de auto) veel te leuk. De motor waar ik nu aan bezig ben is daar een voorbeeld van. Blijkbaar meer van het handwerk dan van het rijden dus. 

Voor wat betreft de populatie van de Fiat 850 was 2020 wat minder: in oktober waren er nog 555 Fiat 850's in allerlei variaties bekend bij het RDW. Op 1 januari 2021 staan er nog 528 in het kentekenbestand. 4 daarvan staan nog bij de eerste eigenaar geregistreerd! Twee Spiders, een Coupé en een Berlina. Deze keer geen analyse over rijdend of niet.

850 rdw 2021 01 01 850 rdw filters

Ik heb gefilterd op deze merken en op "850" in de beschrijving. Het lijkt er op dat de Moretti Sportiva Coupé het land verlaten heeft want die komt op geen enkele manier in de OpenDatabase tevoorschijn.

En 2021? Hopelijk wordt dat voor iedereen een veel beter jaar! Veel gezondheid gewenst en veel plezier met je Fiat 850!

Welkom / Welcome

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Welkom op Fiat-850.nl waar ik probeer zoveel mogelijk informatie over de Fiat 850 te publiceren

Nederlandstalige versie     850 flag nl

Welcome to Fiat-850.nl where I try to publish as much information about the Fiat 850 as possible 

English speaking version   850 flag en

 


 

 

 

 

 

Nederlandse Fiat 850's in januari 2021

Zoals al vaker heb ik weer de registraties van de diverse uitvoeringen van de Fiat 850 in Nederland geïnventariseerd. Vanaf nu zal ik proberen dit maandelijks te doen zodat we het verloop in de gaten kunnen houden. Dit is de stand van zaken per 31 januari; als je het beter wilt zien dan kun je gewoon op de afbeelding klikken om een PDF te krijgen.

Om het leesbaar te houden heb ik de verschillende "sub"-modellen samengevoegd. Ten opzichte van 31 december lijkt het aantal 850's met 1 gestegen maar in januari zijn er twee Spiders geëxporteerd; zij staan nog in dit overzicht. Leuk is dat bijna 400 850's een Origineel Nederlands Kenteken lijken te hebben. 125 auto's hebben een geldige APK en zijn verzekerd; deze heb ik als "rijdend" genoteerd.

Mocht je een andere weergave willen zien meld dat dan; alles staat in draaitabellen die ik makkelijk kan aanpassen en exporteren.
850 januari

Nederlandse Fiat 850's in februari 2021

Ook voor Februari heb ik de registraties van de diverse uitvoeringen van de Fiat 850 in Nederland geïnventariseerd. Over de cijfers van januari kreeg ik wat opmerkingen omdat ik geen rekening had gehouden met de APK vrijstelling voor auto's ouder dan 50 jaar. Deze keer heb ik de formule voor de bepaling of een auto rijdend is aangepast:

  • Ouder dan 50 jaar EN geldige verzekering: Rijdend
  • Jonger dan 50 jaar met geldige APK EN verzekering: Rijdend
  • Andere gevallen: Niet rijdend

Ten opzichte van 31 januari is het aantal 850's met 4 gestegen.

De totalen in PDF kun je zien als je HIER klikt.
Mocht je een andere weergave willen zien meld dat dan; alles staat in draaitabellen die ik makkelijk kan aanpassen en exporteren.
850 RDW 2021 februari