De Fiat 850 werd regelmatig vereeuwigd: in kranten, tijdschriften en op foto of film. Toch leuk dat we dat hier nog eens kunnen zien.

Een Fiat 850 S in het MAuto in Turijn

In het MAuto staat nog één andere Fiat 850, een S, al lijkt het een Special. Alleen het embleem klopt dan weer niet.
Jammer genoeg wordt er weinig informatie bij gegeven en was de auto ook niet in museumkwaliteit.

850 mauto 1

850 mauto 5

850 mauto 3

Waarom een Fiat 850?

Voor de mensen die twijfelden of de Fiat 850 wel bij de tijd was en ze er wel een moesten kopen had Fiat een advertentie die alles duidelijk maakte:

Waarom?
850 perche

Nou daarom! Wel 10 redenen:
850 10 punti

Of dat nu nog zo actueel is kun je betwijfelen maar 60 jaar geleden was de 850 zeker up-to-date.

Nog meer moois met Fiat 850's uit Canada

Mijn eerdere items met Canadese Fiat advertenties waren een groot succes op de Fiat 850 pagina's op Facebook. Veel likes en smiles. Ik heb nog even verder gezocht en heb deze gevonden.

Deze introduceert de Fiat 850 Berlina. Na bijna 60 jaar nog steeds Fun!

850 canada 2


Deze komt uit Playboy en geeft meteen antwoord op een controversieel onderwerp:

850 canada 3

Om af te sluiten nog een mooie advertentie in kleur. 

850 canada 1

De Fiat 850... Fab..!

Fiat Motors of Canada had een mooie advertentie voor de Fiat 850 Berlina en Coupé. Terecht "Fab". En je kon meedoen aan een wedstrijd waarbij de hoofdprijs een reis voor 2 personen naar Italië was.
Moest je wel een 850 kopen EN een vraag beantwoorden. Kiezen voor een Fiat 850 is niet zo moeilijk maar ik heb het gevoel dat die vraag echt wel een moeilijke geweest zal zijn.
850 fab 

Een Fiat 850 in "Kuifje"

In de Franse "Kuifje" (TinTin) werd aandacht besteed aan de Fiat 850. Zo te zien hadden ze een echte blijde rijder te pakken!

850 kuifje 28

De titel was: De Fiat 850 speelt zijn rol"
Het hele artikel zie je hier (helaas geen grotere versie):
850 kuifje 28 600

Weer een model met een Fiat 850

In 1965 poseerde Miss Italia Alba Rigazzi, op de "Salone Automobile" in Turijn in een Fiat 850.
Een mooi model in een mooi model zullen we er maar van maken.

850 miss italia 1

Fiat-850.nl nu ook op Facebook

Vanaf vandaag is er ook een pagina op Facebook waar een snellere manier van communicatie mogelijk is dan op het fiat-850.nl forum.

850 facebook

Het Forum is daarom vanaf nu uit de lucht. Dat scheelt me ook het beheren van al die would-be geïnteresseerden uit Rusland, China, Korea en allerlei Afrikaanse landen.

Fiat 850's voor de kids

't Is nu herfst en mooi weer maar er komt een tijd dat het weer koud en vochtig wordt. Hoe houd je dan de kinderen bezig terwijl jij in een Teams- of Zoommeeting zit? Je zou ze bijvoorbeeld een kleurplaat van een Fiat 850 Special of een Fiat 850 Coupé. Krijgen ze meteen geschiedenisles. En als je op de afbeelding klikt opent een nieuwe op A4 formaat.

850 kleurplaat 0

850 kleurplaat 2

Click on the pictures to get an A4 size picture

 

Fiat 850, lid van een groot gezin

Bij Quattroruote van december 1968 zat een bijvoegsel voor de jeugd, "Quattroruote Junior", gesponsored door Fiat.

850 molti 2

De jeugd, dat zijn de automobilisten van de toekomst dachten ze toen. Dat die later heel vaak zouden kiezen voor geïmporteerde merken had Fiat toen nog niet in de gaten. Maar in dit bijvoegsel werden alle modellen gepresenteerd, er stond een pagina in over Fiat-vliegtuigen en er zat een Kerstspel bij. Een beetje ganzenborden over Fiat-modellen.

850 molti 3

850 natale

Thema van het bijvoegsel was "I modelli Fiat sono molti, perché sono molti gli automobilisti", ofwel: Er zijn zoveel Fiat-modellen omdat er zoveel verschillende automobilisten bestaan. Ook dat blijkt tegenwoordig niet meer van toepassing bij Fiat.

Er stond een mooi rijtje auto's in dat ik graag wil laten zien, vooral omdat er ook een 850 tussen staat:
850 molti

Geknipt en geschoren bij een Fiat 850

In Valencia zit een kapper naar mijn hart. Als het niet zo ver weg was zou ik er heen gaan! Kijk wat hier gemaakt is; dit zet het begrip "Kapsalon" in een heel ander daglicht:

850 kapsalon
Deze foto komt van de Fiat 850 pagina op Facebook en mocht ik gebruiken.

Fiat 850 Formula Libre

In het onvolprezen Quattroruote vond ik een ingezonden brief van een lezer die met een aantal vrienden een Formula Libre wilde bouwen, gebaseerd op Fiat onderdelen.

Dit schreef hij:
In 1977 begon ik met een groep vrienden aan de bouw van een "Formula Libre" met een Fiat 850-motor en Fiat 600-versnellingsbak.
Gebruikmakend van de verschillende draairichtingen van de twee motoren dachten we aan het bouwen van een auto met middenmotor in de lengterichting.

Dus ik ging naar mijn vertrouwde autosloperij en we kwamen naar buiten met twee kruiwagens vol met onderdelen waarvoor we enkele auto's moesten strippen.
Om de kosten laag te houden hebben we gekozen voor de voor- en achterwielophanging van een Fiat 600. De motor die we kozen was een 903cc 50 pk van het nieuwste Coupé-model.
Het frame is opgebouwd uit kokers met een vierkante doorsnede van 3 cm. De totale kosten van het werk bedroegen 305.000 lire. Het aantal uren dat we er aan werkten is onbekend, maar hoog. 

Vanaf het moment dat we begonnen werden we geconfronteerd met een zee van kleine en grote problemen die meer dan een van de partners van het project bang maakten: ik herinner me bijvoorbeeld de gecompliceerde bewerking om de draairichting van de startmotor van de Fiat 600 en zijn vrijloop om te keren.

Bijna twee jaar lang hebben we in onze vrije tijd onder alle weersomstandigheden op de binnenplaats van mijn huis gewerkt en, ondanks iedereen die twijfelde aan het succes van het project, we bereikten het doel.

Enthousiast en tot verbazing van de buurman, probeerde ik de auto voor het eerst in de buurt van mijn huis aan de rand van de stad en in een doodlopende straat. Alles werkte perfect. Maar later werd die straat voor ons onbruikbaar. Sindsdien is er een lange tijd verstreken, sommigen van ons zijn getrouwd en hebben kinderen, de auto is aan de kant gezet maar in goede staat gehouden voor betere tijden. Nu ik kennis heb gemaakt met projecten die vergelijkbaar zijn met de onze, zou ik graag willen weten of de eigenaren een legale manier hebben gevonden om hun auto te gebruiken. Dit schriven is ook bedoeld als een lofzang op de kwaliteit van Fiat-producten en hun aanpassingsvermogen, zelfs na vele jaren en op verschillende modellen: van de as van zijn auto's die worden gesloopt, kan de 'feniks' herboren worden
R.L. uit Novi Ligure (AL)

En dit was wat ze bouwden:

850 formule libre

Niet alleen de draairichting van de startmotor maar ook de motor is 180 graden omgedraaid. Beste klus. 

Fiat 850 als lijdend voorwerp

In het Italiaans tijdschrift Epoca van maart 1969 stond een artikel over de studentenprotesten in Rome.
De veelzeggende titel was "Ordine del giorno: Spaccare tutto".
Voor de Nederlands lezers: "Agenda vandaag: alles moet kapot!"

De tekst begon zo:
Ancora una volta gli studenti castristi e filocinesi di roma sono stati protagonisti di gravi episodi di violenza.
Il clima di rivolta era andato a mano a mano arroventandosi dopo la decisione presa del rettore di chiudere l'universita occupata: metre la stragrande maggioranza degli studenti si astaneva di ogni dimonstratzione, gli estremisti insediati nelle aule proclamavano la lotta ad altranza.

Vertaald is dat:
Opnieuw waren de pro-Castro en pro-Chinese studenten van Rome de hoofdrolspelers van ernstige gewelddadige episodes. Het klimaat van opstand was langzamerhand heter geworden na het besluit van de rector om de bezette universiteit te sluiten: terwijl de overgrote meerderheid van de studenten zich van elke demonstratie onthield, riepen de extremisten die zich in de klaslokalen vestigden de strijd aan anderen uit.

En dat het er heet aan toe ging blijkt uit deze foto:

850 spaccare tutto

Je vroeg je natuurlijk al af waar de Fiat 850 bleef.....

Fiat 850 in Automobil Revue 1964/1965

Het jaarboek van Automobil Revue wordt ieder jaar ter gelegenheid van de salon in Genève uitgegeven en ik heb de serie vanaf eind jaren 50 van de vorige eeuw compleet tot een paar jaar geleden.
Van alle automodellen die ieder jaar wereldwijd geproduceerd worden staan de belangrijkste gegevens er in. De jaargang die mij het meest interesseert is natuurlijk die van 1964, het jaar van de introductie van de Fiat 850. Dat viel een beetje tegen want Fiat introduceerde de 850 pas NA de salon van Genève en er waren dus nog geen gegevens bekend. Gelukkig stond er wel al een klein verhaaltje over de 850 in:

Fiat 850 automobil revue 1964

Fiat 850 automobil revue 1964

In 1965 pakte Automobil Revue wel flink uit: meteen op de cover was een 850 te zien al was de Renault 16 in dat jaar een grotere primeur.

850 automobilrevue65

Verder werd er aandacht besteed aan de carrosserie, de techniek en stonden er veel technische specificaties in:

850 achterkant automobilrevue65
Een klein overzicht van achterkanten van auto's met de motor achterin. Wanneer zag je voor het laatst een Corvair of een Dauphine??

850 transparant automobilrevue64 3
Een modern concept!

850 automobilrevue65 4

En de technische gegevens.

 

Fiat 850's in Michel Vaillant stripboek

Michel Vaillant was voor de jonge autoliefhebber een leuke reeks stripboeken: aardige verhalen, snelle auto's, racen. Vrooooap, vroomm, vrooooaw en vroooamm trokken je de snelheidsbeleving in, 

In 1977 verscheen nr 18, "Olie op de renbaan". Ik zal niet het hele verhaal verklappen maar er komen Fiat 850's in voor! Niet dat ze essentieel zijn voor het verhaal maar wel voor ons.

850 michel vaillant 1
Hier worden onze helden ingehaald door een Fiat 850 Coupé...... Dat kan niet goed gaan!

850 michel vaillant
Ze had wel al een finke voorsprong opgebouwd.

850 michel vaillant
Helemaal mee eens! (al heb ik wel de tekst in de ballon van 'links' naar 'rechts' veranderd)

850 michel vaillant
Blijkbaar lukt het de coureurs niet om voor een Fiat 850 te komen. Snelle rijders, die Italianen.

Fiat 850 in Torremolinos

In deze coronatijden worden onnodige reizen sterk afgeraden. Dat niet meer kunnen reizen heeft natuurlijk een bijwerking: geen foto's meer als herinnering aan een leuke omgeving, een interessante stad of een mooie auto.
Die we dan natuurlijk tegenwoordig even op social media zouden zetten om te bewijzen dat we er bij waren.

Toen die sociale media er nog niet waren stuurden mensen ansichtkaarten en deden ze de groeten. Zo ook de afzenders van deze kaart die een poosje in Torremolinos op vakantie (?) waren.

En ineens staat die kaart met een Seat 850 online:
850 torremolinos

Fiat 850 in Auto-Universum

Vóór de zegeningen van het internet was je als autokoper (of geïnteresseerde) afhankelijk van boeken en tijdschriften die werden uitgegeven bij gelegenheid van autosalons. 

In deze "catalogi" stonden van alle getoonde merken alle modellen met hun specificaties. Automobilrevue is er daar zo een van. In dit jaarboek stonden zelf alle merken die in de wereld gemaakt werden, met al hun modellen.

  • Zaporozhets uit Rusland? Met de 965 A Coupé? Check! 
  • Fairthorpe uit Engeland? Met de Electron? Check!
  • GSM uit Zuid Afrika? Met de  Flamingo 1500 GT? Check!
  • T.Z. uit Spanje? Met de Sider T-22.000.11? Uiteraard!

In 1965 werd in de nieuwste editie van Auto-Universum de Fiat 850 gepresenteerd. Een advertentie, een technische beschrijving én een test(je).
Het blad is al lang ter ziele maar uiteraard hebben we de beelden:

850 auto universum 1965   850 auto universum advertentie

850 auto universum specs
Als je deze specificaties beter wilt kunnen lezen, klik dan op het plaatje

Fiat 850 in "het grote jaren 70 boek"

Een paar jaar geleden kocht mijn vrouw "het grote jaren 70 boek" omdat er zulke leuke foto's uit haar jeugd in stonden. Wist zij veel dat er ook een foto van een Fiat 850's in stonden....
Dat levert dan weer wel leuke plaatjes op voor deze site.

Deze foto met een Fiat 850 Special is gemaakt in Safaripark de Beekse Bergen. De foto is van Ton Nelissen.

850 beeksebergen

En deze toont mode-ontwerper Frans Molenaar in unisex kleding bij de modebeurs in de RAI:

850 molenaar

Niet echt een goed idee, korte broeken in een sneeuwbui. De Fiat 850 Coupé om tegen aan te leunen maakt dan wel weer veel goed.
De foto is van Anefo - Punt

Eindelijk, weer een Fiat 850 model.

Soms kom je op de verkoopsites op internet interessante dingen tegen. Onderdelen (NOS of afgekloven), soms leuke documentatie, soms mooie modelauto's.
Al interesseren de 1:43 modellen uit China me dan weer minder.
Het komt vaak voor dat de verkoper denkt dat hij goud in handen heeft, meestal vanwege het feit dat het item oud is en vaak omdat ze geen idee hebben hoeveel er van gemaakt zijn.

Achterlichten van een 850? Er zijn vele duizenden Fiat 850's verkocht en gesloopt in Nederland. Niets waard dus, tenzij ze nieuw en ongebruikt zijn.
Sierlijsten van een Fiat 850 Special? Zie hierboven.
Kisten vol slooponderdelen? Zie hierboven.
Tests uit Autovisie? de Autokampioen? Andere bladen? Grote oplagen, veel van bewaard. Maar zelden de moeite dus.

Maar het model van de Fiat 850 dat Marktplaats te koop stond is dan wel weer echt zeldzaam. Een Rico (waarschijnlijk) uit Spanje. 14 cm lang, dus ongeveer 1:24.
En als het zeldzaam is ben ik geïnteresseerd. Meteen een bod gedaan en net gehoord dat deze aanwinst me gegund wordt. Vandaag kwam hij al binnen!

850 rico 1

850 rico 2

850 rico 3

Weer een Fiat 850 in de vitrine erbij!

850 rico 4

De Fiat 850 van Douwe

Douwe is een fanatieke liefhebber van de Fiat 850. Die van hem heeft al heel veel TLC gekregen en ik kan me voorstellen dat toen laatst iemand de achterbumper van zijn 850 in elkaar reed er binnensmonds wel het een en ander gezegd zal zijn dat in de omgeving van Staphorst niet fijn gevonden wordt.

Gelukkig vond hij een nieuwe achterbumper zodat de Fiat 850 er weer spic&span bij staat. En hij maakte daar weer deze foto van:

850 douwe bumper

Lekker breed! En nog een:

850 douwe front

 

Fiat 850 Barnfind

Op het Britse OV9 forum kwam ik een topic tegen van een Fiat 850 die gevonden werd in een schuur. Het verhaal is ongeveer als volgt: de opa van de huidige eigenaar koopt een Fiat 850 voor zijn zoon en schoondochter. Na een poosje ploegt de zoon de 850 in een berm tegen een boom. Einde plezier. De Fiat 850 eindigt in een schuur en dient daarna als onderstel voor een hoop junk. Na 40 jaar vindt de kleinzoon de auto en gaat hem restaureren. Weinig feitelijke informatie verder dus we maken ons een voorstelling aan de hand van de foto's

850 barnfind 1
Zo stond de auto er bij

850 barnfind 2

850 barnfind 3

850 barnfind 4

Deze velgen zaten er niet onder maar waren nodig voor transport

850 barnfind 5
Toch best wel een triest aanzicht.

De eigenaar vond een kofferklep en een linker (imitatie-)spatbord en nog een hoop andere onderdelen. Wat nu de status is is onbekend want het topic loopt dood.

Monica Vitti met een Fiat 850 Spider

Monica Vitti was een van de meest succesvolle Italiaanse filmsterren, vooral beroemd van haar samenwerking met Michelangelo Antonioni. Wij zullen ons haar hier vooral herinneren van deze foto:

850 Monica Vitti

Een Fiat 850 bij het (oude) station in Breda

In Breda zien we in 1976 op het Stationsplein ineens een Fiat 850. Wie de foto maakte is onbekend maar ik ben er dankbaar voor. In vond hem op de Oud Breda pagina van Facebook.

850 Stationsplein Breda 1976.

Fiat 850's in Ruoteclassiche

Zoals jullie al vaker hebben kunnen zien zijn veel van de foto's die ik op mijn website plaats afkomstig van het Italiaanse autoblad Quattroruote, meestal uit oude exemplaren die al heel lang in de familie zijn.

Zij geven ook een maandblad uit gewijd aan klassiekers: Ruoteclassiche. Prachtige reportages (als je Italiaans kunt lezen) met mooie foto's.
Sinds vorig jaar krijg je iedere maand een extra magazine over een speciaal thema. Deze maand (maart 2018) waren de Italiaanse auto's uit de jaren 60 aan de beurt. Dus ook de Fiat 850 in alle gedaantes. De foto's daarvan zien jullie hier, met dank aan Ruoteclassiche. Als je (het op vakantie in Italië) tegenkomt beslist niet laten liggen.

850 met een caravan

850 coupe landweg

850 Spider fabriek

850 1964

850 spider meer

Klein hoor, zo'n Fiat 850 Spider

Deze mevrouw werd zeker overdonderd door de agent, die bijna groter is dan haar auto, een Fiat 850 Spider:
850 spider cop

Only in America!

Fiat 850 aan de muur?

Op de Facebook-pagina van de Seat 850 groep stond een tijdje geleden een aantal foto's van een gebouw in Noorwegen waar een Fiat 850 aan was opgehangen:
850 Lillehammer

850 Lillehammer

850 Noorwegen Larsen 3

Ik wil daar dan natuurlijk meer over weten en ga verder zoeken op Internet. In dit geval op Sigvard Larsen, want diens standbeeld staat onder de 850. En zo vond ik weer wat "Huischvlijt met een Fiat 850"
850 Noorwegen Lillehammer Atelier Kakao
De uitbaters van Atelier Kakao hebben er rond 2015 een fleurig verfje op gezet. Maar niets is voor altijd, of, zoals de Noren zeggen: "ingenting er for alltid" en dus kreeg de 850 weer een ander kleurtje:
850 Noorwegen Lillehammer Krogen

 

Nog een paar Fiat 850's in Breda (nog maar een keer)

Faceboekgroep "Oud Breda" is nogal actief met het plaatsen van straatfoto's en daarop staat regelmatig een Fiat 850. Ik zette al eerder artikelen met deze foto's op deze site. Hieronder de nieuwe oogst. Ze staan vaak een eindje weg maar het zijn wel 850's.

De eerste vinden we in februari1974 in de Abeelstraat:

850 Abeelstraat 12 02 1974

Deze staat in de Lange Gampel:

850 Lange Gampel

Deze stond, met een paar Fiat 600's, op de Markendaalseweg. We praten over 1974. Van wat er op deze foto staat is niets meer over.
850 Markendaalseweg 1974

In 1976 had iemand in de Meidoornstraat zijn Fiat 850 Special geparkeerd:
850 Meidoornstraat 04 11 1976

De Gasstraat was de plek waar deze 850 werd gespot. Ik zie een "Staal-plaatje" rechtsachter en ik kan dus terugvinden dat deze auto origineel geleverd werd aan mevrouw Verwijmeren-Bakkers en dat deze 850 lekker in de buurt van haar voordeur staat.
850 Gasstraat

Tot slot de 850 in de Zoutstraat. Deze straat is lang geleden uit de stadsplattegrond verdwenen. De 850 vast ook.
850 Zoutstraat

Nog een paar Fiat 850's in Breda

In Breda kwam je nogal eens een Fiat 850 tegen. Je zag het al op eerdere artikelen op deze site en ik heb er nog een paar.

De eerste vinden we in juni 1979 in de Bastionstraat, de SRV-man reed nog rond:

850 Breda Bastionstraat 06 06 79

Deze stond eind oktober in de Reinierstraat.

850 Breda Reinierstraat 30 10 1972

Deze is nogal krokant, maar hij stond er nog, in de Nieuwpoortstraat. We praten over januari 1973.
850 Breda Nieuwpoortstraat 11 01 73

Een Fiat 850 gewonnen!

In oktober 1971 won de heer van Loenhout uit Made een Fiat 850. Degene die de prijs uitreikt heeft zo te zien meer plezier dan de winnaar. Maar wat niet is zal zeker nog komen!
850 prijswinnaar 1971 oktober

Fiat 850's op oude foto's

Op zoek naar afbeeldingen met een Fiat 850 er op is Google niet te verslaan. Type "Fiat 850" en een willekeurig woord en er verschijnen honderden afbeeldingen. En vaak zit daar iets tussen wat ik nog niet eerder zag; interessante foto's plaats ik op deze site. Ik schreef er al eerder een stukje over. Resultaat van een recente zoektocht was een foto die op een Autoweek forum stond en daar vond ik er nog meer. Uit de tijd dat de Fiat 850 nog meedeed in het verkeer.

Een Fiat 850 geparkeerd op "Achter de Lange Stallen" in Breda

Leuk aan deze foto is dat  op de beide Fiats een Staal-dealerplaatje zit (dat witte reachthoekige vlakje) en ik van de 850 heb kunnen achterhalen aan wie deze oorspronkelijk is verkocht: kenteken is 43-95-DM en die werd op 4 april 1967 geleverd aan de heer Rohacsek uit Oosterhout. De Fiat 600 op de achtergrond met kenteken 28-77-FP is  op 30 mei 1968 geleverd aan de heer de Laat uit Breda. De parkeerplaats is op de Vlaszak in Breda.

Nog een paar:

850 amsterdam
Op de Dam in Amsterdam

Fiat 850 geparkeerd aan de Vliet in Leiden
Aan de Vliet in Leiden

Fiat 850 geparkeerd in Den Haag (1972)
In Den Haag

Fiat 850 voor een stoplicht (1972)
Voor een stoplicht. Waarom maakten ze vroeger zo'n foto?

Fiat 850: Missione Speciale

De Fiat 850 kwam in alle gedaanten vaak voor in strips. Ik hab daar al eerder voorbeelden van laten zien. Deze keer kwam ik een leuke tegen in een Italiaans tijdschrift waarin de avonturen van een Berlina, een Coupe en een Spider worden getekend. Iets met robots en een vrouwtje in klederdracht.

Fiat 850 in missione speciale

De beide bladzijden van het verhaal kun je lezen als je op de afbeelding klikt.

Fiat 850 Sport op film

Na drie artikelen in zwart-wit tijd voor weer wat kleur. Ook voor de Fiat 850 moest ooit reclame worden gemaakt en dat deden ze in 1965 met een fleurig filmpje

Fiat 850 Sport cera una volta

Klikken en kijken dus.

Fiat 850 model+auto

Een modelauto van een Fiat 850 hebben we al vaker gezien maar een model met een Fiat 850 komt ook voor. Eerder al kon je hier Joanna Lumley met een Fiat 850 Coupe zien maar ik heb er nu een met een 850 Spider. De foto is genomen tijdens de New York Auto Show:

850 NYAS

 

Fiat 850 Bertone Racer in PEP


Je zal het maar geweest zijn, testrijder voor de PEP. Jongensblad van jaren geleden. Een van de hoogtepunten van die baan was vast de test van de Fiat 850 Bertone Racer.
Fiat 850 Bertone Racer

De test vind je hier

Fiat 850 in de Sahara (update)

In een eerder artikel had ik het al over een tocht van 5500 km door de Sahara. Toen was er beeld in de vorm van een filmpje maar, dankzij de Facebookpagina van SEAT 850, zijn er ook foto's:
Fiat 850 in de Sahara

Fiat 850 in de Sahara

En voor de daktent vond ik daar deze foto:

850 glamping
Glamping !!

Ook al is de zomer koel, met een Fiat 850 heb je altijd een zomergevoel

In Nederland is de zomer van 2017 koel, net als zo vaak eerder. Maar met een Fiat 850 maakt dat niet uit want dan zit je er altijd zonnig bij!

850 strand

Fiat 850 Spider in Augustus

Ook in de maand Augustus van 1967 kon je in de Fiat kalender een fraaie foto met een Fiat 850 vinden. Het is zomer en dan moet het natuurlijk een Spider in een mooi landschap zijn. En in 2017 kloppen de dagen weer met 50 jaar geleden!

De Fiat 850 Spider op de kalender in augustus 1967

De Fiat 850 van Scuderia Veltro

Scuderia Veltro is een Italiaanse autoclub met een mooie site en leden met mooie auto's. Dat was vroeger ook al zo, toen ze aan rallies meededen met ten minste een Fiat 850 Special:
850 scuderia veltro
De servicebussen (een Fiat 1100 t2 en een Fiat 600t) zou ik zo willen vinden.

Volkswagen Fiat 850?

In de vorige eeuw kreeg je bij van alles en nog wat info-kaartjes over van alles en nog wat. Mij interesseren dan alleen kaartjes over auto's en dan nog alleen maar als ze over Fiat of andere Italiaanse auto's gaan. Zo vond ik een poosje geleden een plaatje over de Fiat 850, "Volkswagen in Italie". Ach ja, zo'n tekstschrijver moest ook wat. Maar een wagen voor het volk was het zeker:
850 Volkswagen in Italie

Fiat 850 Spider in de film

Slechte films worden al heel lang gemaakt. Hele slechte films ook. En als een film echt heel slecht is dan kan ook een Fiat 850 Spider daar niets aan verbeteren, al helemaal niet als die Spider vrijwel helemaal is omgebouwd naar.....?

In 1974 werd Death Race 2000 opgenomen. Zoals je al kon verwachten is het thema van de film een Death Race met als opdracht voor de coureurs zoveel mogelijk voetgangers van het trottoir te rijden. Dat voorspelt al niet veel goeds. Sylvester Stallone speelt Machine Gun Joe Viterbo. Dat helpt niet echt mee. Maar met een budget van $ 300.000 kun je niet veel verwachten. Gelukkig zijn de videotheken van de aardbodem verdwenen en daarmee ook de laatste exemplaren van dit filmische drama.

In 2016 maakte Ben Stiller Zoolander 2. Ook hij offerde minimaal een Fiat 850 Spider. Een budget van $ 50.000.000 kon niet voorkomen dat ook deze film erg slecht was.

De 850 Spider werd "The Lion" genoemd. Ik noem dat "armoe".
Fiat 850 Spider Death Race 2000

Fiat 850 Spider Death Race 2000

Met Stallone moet er altijd wel iets exploderen:

Fiat 850 Spider Death Race 2000

Fiat 850 Spider Death Race 2000
En dan houd je dit over.

Zoolander 2:
850 Spider Zoolander

Een Fiat 850 Coupe in februari 1967

In 1966 was mijn vader nog een vrolijke Fiat-dealer in Breda en bestelde hij kalenders voor 1967 voor zijn bedrijf, Autobedrijf Staal. Altijd leuk om uit te delen aan je klanten. En leuk om er zelf een te bewaren. En daarvan zien we hier de maand Februari. 50 jaar geleden wisten ze al dat ook in 2017 Februari op een woensdag zou beginnen. Ideaal dus om ook in dit jaar deze kalender thuis gewoon te gebruiken. Er staat tenslotte ook regelmatig een Fiat 850 in. Deze keer "De Fiat 850 Sportcoupe in volle vaart op de Autostrada" zoals de tekst onder de foto vertelt.

850 kalender

Een Fiat 850 Coupe op een foto van Ed van der Elsken

Ed van der Elsken, de beroemde Nederlands fotograaf fotografeerde in 1967 in Amsterdam een Fiat 850 Coupe. Jammer dat die dames net in beeld liepen.....
En er staat een rode Berlina net om de hoek.

850 ed van der elsken 1967

Fiat 850 in Japan

Ook in Japan wisten ze de Fiat 850 Coupe te waarderen. Of een geisha zo'n Coupe makkelijk kon besturen? Waarschijnlijk niet. Maar ze staan er wel mooi bij daar in Okinawa. De foto is van 1965
850 Coupé Okinawa 1965

Nog een Fiat 850 in Breda

Uit de oude doos: ergens rond 1974 werd in de Polderstraat in Breda deze foto gemaakt. De winterschilder had een groene streep op de Fiat 850 geschilderd...
850 Polderstraat Breda

Fiat 850 in de bladen

Zo langzamerhand kun je toch wel stellen dat de Fiat 850 na de introductie in alle Europese bladen heeft gestaan. Met zekerheid een belangrijke auto geweest. Torino Motori is al lang ter ziele en de Autokampioen is steeds meer een reclamefolder geworden maar laten we maar weer even genieten van de foto's.

850 Torino Motori

Fiat 850 Autokampioen

Fiat 850 in de Sahara

In 1971 werd met een Fiat 850 een tocht ondernomen van Como via de oase van Ghardaia in Algerije, Timimoun, Tanger en terug via de straat van Gibraltar. Op de terugweg werd ook nog even de Pico Veleta in de Sierra Nevada beklommen. 3367 meter omhoog en omlaag. Omdat we toen nog geen GoPro's of smartphones hadden werd de reportage gemaakt met 8mm film. Vandaar de beeldkwaliteit. Een klik op de foto laat je ruim 3 minuten genieten (Click the image for the movie)

Fiat 850 in de Sahara

 De route die gereden werd was ruim 5500km:

De route van de Fiat 850 door de Sahara 

Fiat 850 gespot!

Autoweek heeft een leuke rubriek: "In het wild" en daar kwam recent een Fiat 850 langs.

Fiat 850 in het wild in Autoweek
Zo te zien in nette staat en in het lange leven al op een hoop accessoires getrakteerd: mistlampen, speciale grille, Abarth-emblemen, luchthappertjes op de motorkap en spoilertjes op de ruitenwissers. Je wilt tenslotte zeker weten dat die niet gaan fladderen op hoge snelheid. Volgens Autoweek zijn er op het moment van schrijven nog 61 in Nederland aanwezig.

Je vindt het artikel hier

Introductie Fiat 850 in Geneve

In 1965 stond de 850 voor de eerste keer op de Salon van Geneve. Automobil-Revue besteedde er in de salon-catalogus diverse artikelen aan. Een paar foto's:

850 op Fiat-stand Geneve1965

klik op de foto voor de vergroting (opent in apart venster)

Aan die introductie ging het een en ander vooraf, o.a. in de vorm van prototypes. Dat begon met een 600 met een kont:

Prototype 850

fiat 850 prototype 1

fiat 850 prototype 2

Ook en vierdeurs versie werd geprobeerd. Misschien voor de Simca 1000?

fiat 850 prototype 3

Quattroruote deed een gok met de uitgave van februari 1964:

quattroruote 02 64

Veilig in een Fiat 850?

Er was eens...... Iemand die vond dat de Fiat 850 een veilige auto was en dat met grote letters in een folder zette.
Fiat 850 reclame: vettura sicurezza

De bewijzen? Stonden er ook in:
Fiat 850 reclame: vettura sicurezza
Klik op de afbeelding om het groot te zien.

HIER vind je een aantal eerder geplaatste foto's van klappers met een Fiat 850

Nog een Fiat 850 uit Spirou

Deze keer over de uitvinder van de zuiger(?), Caius Aesculapius Clister. Waar of niet waar, er komt een Fiat 850 in voor. En dat is voor mij het belangrijkste. De rest van het verhaal is bijzaak. Maar dat het bad (of de douche) een bron kan zijn van inspiratie, daarmee kan ik het dan weer wel eens zijn.

Fiat 850 in Spirou

 

Strip(tease) met de Fiat 850

De Fiat 850 verscheen regelmatig getekend in allerlei tijdschriften. Niet alleen in de Donald Duck maar ook in Spirou (in Nederland "Robbedoes"), een leuk en leerzaam weekblad voor jongens en hun vaders.

Zo werd er in februari 1965 aandacht besteed aan de 850 Berlina en in juni 1965 aan de 850 Coupe en Spider. Voor het geval dat je de plaatjes hieronder in full-screen wilt zien klik je er op.

Fiat 850 Berlina in Spirou 

Fiat 850 Sport in Spirou

Groeten uit London met een Fiat 850 coupe

Londen deze keer, waar we een leuke Fiat 850 Coupe van de eerste serie zien op Picadilly Circus.

850 Coupe in London

Fiat 8 1/2

Al eerder had ik een item over Auto Italiana (introductie van de 850). Vandaag kwam ik weer een afbeelding tegen van dit blad waarin ditmaal de 850 wordt gepresenteerd als 8 1/2.

Fiat 850 Auto Italiana

De Fiat 850, Absolutely Fabulous

Voor Absolutely Fabulous was Joanna Lumley ook al fabulous. Ze mocht een witte winterjas presenteren met een Fiat 850 Coupe (1e serie) als accessoire. Zelf noemde ze het "een rode tas" bij mijn rode schoenen. In ieder geval wel een mooi setje.

Absolutely Fabulous

Meer games met een Fiat 850

Je kunt het zo gek niet bedenken met Google: iedere combinatie van Fiat 850 met een onderwerp resulteert in weer nieuwe gekkigheid. Vandaag gezocht op "Fiat 850 + Game" en hoppa, daar kwam Wreckfest tevoorschijn. Het is een PC-Racegame waar je met allerlei zelf te specificeren auto's en setup's rondjes rijdt op een circuit in de vorm van een 8. Spektakel verzekerd dus.

Er zit daar dus ook een aantal Fiat 850's in, Berlina's en Coupe's:

Fiat 850 Wreckfest

Fiat 850 Coupe Wreckfest

Meer plaatjes als je zoekt op Fiat 850 en Wreckfest

 

Fiat 850 in Duckstad

Gewoon omdat het jeugdesentiment is een leuk plaatje:

850 in Duckstad

Ook Donald Duck en de neefjes hadden plezier in de Fiat 850.

Nog meer "hoofdrollen" voor de Fiat 850?

Wat mij betreft wel, maar (in alle realiteit) voor de 850 was in de meeste films maar een bijrolletje weggelegd. Gelukkig bestaat er zoiets als de Internet Movie Car Data Base waar je auto's uit films kunt melden.
Ik schreef er al eerder iets over en er staan genoeg Fiats op. Maar mij gaat het om de 850 in alle varianten.

In Turks Fruit werd bijvoorbeeld al een 850 Special als figurant ingezet:

Een Fiat 850 Special in de fil Turks Fruit

De database vind je hier. Moet je zelf even doorheen kijken maar om het makkelijker te maken heb  ik wat linkjes in de tabel hieronder geplaatst.

Berlina 35 pagina's
Berlina Vignale 4 foto's
Familiare 3 pagina's

Fiat 850 op chique

't Is zondag en dan draag je je zondagse outfit. Tenminste, dat deden ze lang geleden. En dan had je bekijks, zeker met een nieuwe Fiat 850.

Een chique combinatie met een Fiat 850

Chasing Classic Cars

Bijna iedere autofan heeft Chasing Classic Cars gevolgd waar Wayne Carini, de mazzelaar, de mooiste auto's vindt en er prettige avonturen mee meemaakt. Scripted reality natuurlijk maar toch leuk.

Wat schetst mijn verbazing dat er ook in Italie iemand de naam van het programma gebruikte. Inderdaad, "gebruikte" want er wordt al een tijd niets nieuws geplaatst.
Nou hoeft dat ook niet want de belangrijkste auto staat er al op, met zijn zusje, de Fiat 850 Coupe. 

Het verhaal van de Fiat 850 Berlina: HIER

Fiat 850 in Chasing Classic Cars (Italië) 

Dat van de Fiat 850 Coupe: HIER

Fiat 850 in Chasing Classic Cars (Italië)

Wel even Google Translate ernaast voor het geval je Italiaans niet best is....

 

En de Oscar gaat naar....

CineFiat maakte voor alle modellen promotiefilmpjes en de Fiat 850 was daarop geen uitzondering. Je vindt ze eenvoudig op Google.

Het waren prachtige films gemaakt en toch nooit een Oscar gewonnen. 

Wat mij betreft is dit een van de beste. Groots en meeslepend werd de Fiat 850 gepresenteerd: beelden uit de fabriek, transport en een promotierit met juichend publiek langs de kant.

Iedereen blij met de 850. 

Fiat 850 in een CineFiat productie 
En ook nieuw gingen ze de wereld over. Deze gingen naar Engeland:
Deze Fiat 850 gaat naar Wembley 
Als je het liedje op 6:35 je aanstaat: Gianni Morandi met "In ginocchio da te"

Ook ver weg

Overal op de wereld zijn er liefhebbers van de Fiat 850. Deze vond ik in Japan.
Nu is Japans niet mijn sterke kant dus veel meer kan ik over deze 850 niet vertellen, maar mooi is hij wel en goed lopen doet hij ook.

850 in Japan

Ondertussen in Winterswijk

Overal op internet kom je foto's tegen van Fiat 850 's. Deze komt van Facebook waar een groep bestaat die oude foto's uit Winterswijk en omgeving plaatst. En daar staat dan soms een 850 op:
Fiat 850 in Winterswijk

Autovisie, eerste artikel over de Fiat 850

Autovisie, 1964. We hebben de hele jaargang in één band, evenals meerdere andere jaren. Het jaarboek is helaas zo dik dat het niet te scannen is. We moeten het dus doen met foto's. In 1964 de aankondiging van de Fiat 850 en het tot de introductie in Nederland onder de aandacht houden van de auto bij toekomstige eigenaren. De ronkende teksten die ons, met de kennis van nu, nogal overdreven overkomen. Maar vooral: mooie historische informatie voor de eigenaren van nu. In het nummer van 1 Mei 1964 werd de 850 voor het eerst besproken en gedurende het jaar stonden er kleine artikelen in tot eindelijk de auto in Nederland voor levering beschikbaar kwam. De tekst bij het artikel staat hier.

 

Nieuwe Fiat 850 modellen van '64 en '65

Gewoon een leuke foto, vooral vanwege de 600 Familiare:
Le Fiat del anno
Als je klikt zie je het beter.

Scoop! De Fiat 850

Quattroruote publiceerde in februari 1964 de eerste tekeningen van de Fiat 850:

"Uit de 600 en de 1100 wordt de 850 geboren"
quattroruote 02-64

Nog een beetje teveel 1100 maar dat wisten ze toen nog niet.

Voorspelling. Zo gaat de Fiat 850 er uit zien.....

De best lijkende roddel was de voorspelling van Auto Italiana; wie kent het blad nog?

Voorspelling

Kleurboek Europa

Kleurboek

Bij de introductie van de 128 gaven de Belgische dealers dit kleurboek weg.

En ja: er staan ook 850's in! 

 

 
Je kunt er doorheenbladeren maar door op download te klikken kun je de pagina's ook downloaden. De link staat onder de afbeelding. Daarna rechtsklikken en "Afbeelding opslaan als" kiezen 

Fiat 850 in de film

Op internet heb je de Movie Car Database waarin filmfanatici bijhouden welk merk en type auto te zien was in welke film of tv-serie. En daar plaatsen ze dan een fotootje bij. De kwaliteit is niet altijd optimaal en de lijst is nooit volledig. Maar het is leuk om even door te kijken. Het volledige overzicht.
De Fiatfans kijken trouwens wel erg goed en soms met veel kennis van zaken. Zoek in de database maar eens op 127 Coriasco. Zeldzame auto maar toch gespot.