Paul & Bob Swensen waren de eigenaren van PBS Engineering in Garden Grove (Californië) die twee coupé's met middenmotor bouwden, aangedreven door Fiat 850-motoren. De glasvezelcarrosserie van deze auto's werd ontworpen door Clark Adams en gebouwd door LaDawri, dat ook kitcars bouwde. Zij verkochten de losse carrosserie ook als de Formula Libre.

De auto hieronder is een PBS Mk-2 (GT-2) H Mod Coupé uit 1968. Dit model, gebouwd in 1967-1968, werd geconstrueerd met een buizenframe chassis en een glasvezel carrosserie. De deuren zijn gemaakt om te openen zoals die van een Mercedes 300SL.

Bob Swenson racete een aantal jaren met zijn Mk-2. Hij reed zelfs met de auto in 1968 in de American Road Race of Champions (destijds het nationale kampioenschap van SCCA) op Riverside Raceway in 1968 [deed mee als PBS GT-2], maar viel na slechts één ronde te hebben voltooid uit vanwege een gebroken ophanging.

De auto werd aangedreven door een FIAT 850cc-motor, met een PBS DOHC-cilinderkop, die ongeveer 90 pk leverde bij 8500 tpm.

De auto van Bob werd later verkocht aan een eigenaar die hem ingrijpend verbouwde. Helaas werd de auto zo veranderd dat PBS de auto, op later verzoek, niet meer in de oorspronkelijke staat kon krijgen. Dus in plaats daarvan installeerden ze een roadster (Mk-4) carrosserie op het chassis.

PBS bouwde ook een tweede Mk-2. Die auto werd meerdere malen verkocht en werd gelukkig in originele staat gehouden. Hij werd uiteindelijk voor meer dan $ 125.000 verkocht aan een serieuze verzamelaar in Japan. Door de jaren heen heeft PBS verschillende revisies van de motor uitgevoerd voor de huidige eigenaar.

PBS coupe met Fiat 850 motor

PBS coupe met Fiat 850 motor

PBS coupe met Fiat 850 motor

PBS coupe met Fiat 850 motor

Van Bryce Wengard kreeg ik deze foto's van de PBS aangedreven auto van zijn vader; let op de Fiat 124 Familiare:

Fiat 850 PBS DSport Bryce Wengard

Fiat 850 PBS DSport Bryce Wengard

Hopelijk krijg ik nog aanvullende info van Bryce,

PBS is ook bekend geworden door bijvoorbeeld de door hun ontwikkelde cilinderkoppen en waterpompen zoals te zien bij deze motor die ik jaren geleden tegenkwam op de beurs in (toen nog) Padua. Dit blok is opgebouwd door Scuderia Topolino/Abarth-Online.de

Fiat 850 motor PBS Fiat 850 motor PBS

Als je hun onderdelen nu ergens tegenkomt betaal je de hoofdprijs maar volgens mij zeker de kosten waard.

 

Cookies?
Cookies?