Op een dag zie je het: het paneel waar de 3 schakelaars van je Fiat 850 achter zitten is kapot. Of erger: je bent bezig met de restauratie en je kunt dat plaatje bij de opbouw niet meer vinden.
Ik heb het over dit onderdeel: 4134082. Er was ook een andere versie, 4112075, waarbij de symbolen in een andere volgorde stonden maar die werd al snel uit de boeken geschrapt.
Bij mijn auto was het paneel in redelijke staat; er zaten kleine scheurtjes in en het was een beetje verbogen.
Omdat ik niet het risico wilde lopen dat dit plaatje ooit niet meer toonbaar zou zijn ben ik gaan onderzoeken welke mogelijkheden er waren voor vervanging.
Daarbij bedacht ik de volgende eisen:
- Het nieuw te maken plaatje moest natuurlijk zo veel mogelijk op het origineel lijken.
- Ik wilde volledige controle over het proces, van idee via protoypes naar product.
Ik weet namelijk al lang dat alles wat je uitbesteedt afhankelijk is van de agenda van de uitvoerder. En bij zoiets kleins als dit ben je dan wel heel afhankelijk. - Een kleine serieproductie zou mooi zijn. Dit onderdeel is nergens meer te vinden en er zijn vast bezitters van een Fiat 850 die hier interesse in hebben,
- De prijs moest acceptabel zijn.
Ik ben me gaan informeren en daar kwamen de volgende alternatieven uit:
- Aluminiumplaatje, laser graveren
Voor: zeer nauwkeurig.
Tegen: er moet veel materiaal weggehaald worden om de opstaande rand te creëren.
Duur.
Ik ken niemand met zo'n apparaat. - Acryl plaatje, symbolen geëtst en middeldeel gespoten.
Voor: zeer nauwkeurig.
Nadeel: volledig proces moest ik outsourcen en prijs daarom zeker niet acceptabel. - 3D print
Voordeel: ik kan zelf het printbestand maken en daarmee de ontwikkelkosten binnen de perken houden.
Nadelen: produktie moest ik uitbesteden. De juiste kleur voor het middendeel (groen/grijs) is als filament niet te koop.
In Tinkercad ontwierp ik dit model:
Iedere kleur in de afbeelding is een aparte laag; de kleuren in de afbeelding zijn anders dan het origineel; dit is voor duidelijkheid tijdens het ontwerp.
De gele laag wordt eerst geprint (uiteraard in grijs), daarna wordt in transparant filament de rode en de grijze laag erop gelegd.
Met dit idee kon ik in mijn woonplaats naar de bibliotheek waar het printen kon gebeuren. Maar toen kwam er een Black Friday aanbieding langs van Bambu, een fabrikant van 3D printers. Voor die prijs kon ik hem niet laten staan dus ik heb zo'n printer besteld, met een voorraad filament en een zo klein mogelijke printkop (0.2mm). En daarbij was één van de nadelen van 3D printen (het uitbesteden) weg.
Dit is hem geworden (en ondertussen al volledig getweakt): rechts de hoeveelheid "poep" die hij maakt bij het starten en beëindigen van een print en bij het wisselen van kleur.
Nu alleen nog een kleur filament vinden die zo dicht mogelijk bij het origineel komt.
Het ontwerp dat ik maakte bestaat uit 5 delen: het grijze plaatje met de gaten, de rand en de 3 symbolen. Die exporteer je als losse bestanden en importeer je in de slicer, het programma waarmee je het uiteindelijke printbestand aanmaakt. Dan kun je per bestand de filamentkleur aangeven die je wilt gebruiken en kan de printer aan de gang.
Dat zag er nu zo uit:
Rood wordt geprint in grijs filament, grijs wordt erop gelegd in transparant filament. Hieronder het definitieve bestand zoals het naar de printer wordt gestuurd:
Om te kijken hoe fijn de details geprint konden worden heb ik eerst een testprint gemaakt met een 0.4mm nozzle. In het printprogramma ziet het bestand er dan zo uit:
Het printen van dit plaatje duurde 48 minuten; het moet eigenlijk nog worden schoongemaakt.
Het resultaat vind ik close, maar nog lang niet goed genoeg. Om beter resultaat te krijgen met een 0.2mm nozzle heb ik het ontwerp verder aangepast: kleinere laagdikte, andere temperatuur van de spuitkop en de symbolen in het ontwerp verbeterd. Daarmee loopt de printtijd op tot 2 uur en 53 minuten!
Zodra er meer te melden is zie je dat hier.