Op 20 augustus 1962 (!) kocht de heer Voeten een Autobianchi Bianchina Trasformabile bij ons bedrijf aan de Ginnekenweg. Het was zijn eerste auto. 
Na minder dan 9 maanden vond hij de auto toch net even te klein en te traag en ruilde de auto in bij een autohandelaar in Breda. Nico Uijtendaal, degene die de auto aan dhr. Voeten had verkocht, aarzelde niet en kocht de auto meteen terug voor zijn vrouw. Die reed er alleen 's zomers mee en ik herinner me goed dat de kleine Bianchina jarenlang op allerlei plaatsen in het garagebedrijf werd geparkeerd; meestal in een van de showrooms. Nadat Nico Uijtendaal overleed werd de auto, na ruim 30 jaar stilstand, verkocht aan een van de leden van de Fiat 500 club die meteen achter de historie van het kleine autootje aanging. Zoekend op Uijtendaal en Staal kwam hij op mijn Fiat 850-site terecht en mailde me om gegevens. Zoals de meesten ondertussen wel weten gooien we in de familie Staal weinig of niets van documentatie weg en zo kon ik de nieuwe eigenaar naam en initialen van de eerste eigenaar doorgeven. Een beetje googlen en de heer Voeten werd gevonden, inclusief telefoonnummer. En zo werd een afspraak gemaakt om de eerste eigenaar weer met zijn eerste auto samen te brengen. Dat gebeurde afgelopen zaterdag en ik mocht er bij zijn. Iedereen heeft een halve dag met een grijns op zijn/haar gezicht rondgelopen!

Bianchina 1

Deze Bianchina is gebaseerd op een Fiat 500D, dus met 497cc en een kleine 18pk. Bij Autobianchi bouwden ze op basis van deze techniek trouwens nog meer modellen. Hieronder zie je hoe klein zo'n ding is.

 Bianchina 2  

Omdat de auto zolang had stilgestaan is er uiteraard wel veel werk besteed aan het weer veilig rijdend maken; verder is zij in originele staat. De auto is lang geleden een keer opnieuw gespoten (in de originele kleur F132:91) en daar aan dankt de Bianchina haar naam: Glacé, en daarom dus Roze Koek.

Een klein fotoalbum van de hereniging vind je hier (en voor de mannen: sorry voor het kleurgebruik!) 

Cookies?
Cookies?