Laatste nieuws
- Fiat 850 Abarth OT 2000 Coupé
- Abarth folders op Catawiki, ook van Fiat 850
- Mooie Fiat garage met een Fiat 850
- Michelotti Coupé op basis van een Fiat 850
- Met de genen van de Fiat 850: de Abarth 1300 Scorpione.
- Fiat 850 in Napels (veel!)
- Fiat 850 in de kast
- Introductie van de Fiat 850 in Turijn 1964
- Team Fusina is terug; in een Bertone 850 Racer Team
- Een Fiat 850T voor de Paus
De Fiat 850 Abarths
Zeldzaam + mooi: deze foto's kwam ik pas geleden tegen op Instagram en ik vond ze te mooi om niet te delen:
Soms komen er zeldzame en daarom interessante dingen langs op Catawiki. Deze keer, begin November, worden meerdere Abarth folders en een serie persfoto's in de verkoop gezet.
Er is deze Scorpione folder van een Duitse dealer:
Dit is de link naar de veiling
En deze verzamelfolder van de Nederlandse importeur, holland-auto:
De prijzen van de auto's liegen er niet om:
Dit is de link naar de veiling
De foto's die worden aangeboden zijn van de Abarth 1000 Spyder:
Dit is de link naar de veiling
Sex sells!
Omdat de verkoopcijfers van Abarth halverwege de jaren '60 bleven dalen moest er wat gebeuren. In 1968 werden er slechts 232 Abarths verkocht, vergeleken met 370 in '67, 690 in '66 en bijna 1000 in '65. Abarth presenteerde op de Autosalon van Parijs in 1968 de 1300 Scorpione, gebaseerd op de coupé van carrosseriebouwer Lombardi (zie voor meer info mijn andere artikelen over deze auto) en daarmee verraste hij het publiek.
Waar de Lombardi nog een Fiat 850 motor had en daarmee, dankzij het lage gewicht van 630kg, 160 km/u haalde was dit voor Abarth niet genoeg dus die lepelde er de Fiat/Abarth 1300cc, afgeleid van de 124, in en daarmee werd 185 km/u bereikbaar.
De auto was zeer laag: 1,05 m. Dat is 8 cm lager dan een Renault Alpine! Instappen is niet het juiste woord: je valt erin en stoot je hoofd tegen het dak; je zit met je ogen op de hoogte van de achterbumper van andere auto's. Daarnaast is deze auto onpraktisch voor dagelijks gebruik want er is ook geen bagageruimte en achter de rugleuningen kun je weinig kwijt.
Toch vallen die beperkingen in het niet bij de andere eigenschappen van de auto; voor die tijd was het silhouet nog weinig bekend en daarmee was de auto heel spectaculair. Veel mensen zullen omgekeken hebben als er een voorbij kwam. Als je in december 1969 het tijdschrift Echappement had gekocht kon je het volgende lezen: "Het minste wat we kunnen zeggen is dat deze auto niet onopgemerkt blijft. Hij laat niemand onverschillig: jong, oud, dames en heren kijken nieuwsgierig of jaloers naar de auto, ongeacht leeftijd of smaak."
Ik vond de foto's op de Instagrampagina van Emiliano del Bue. Hij heeft prachtige foto's van prachtige Italiaanse auto's.
Toen Carlo Abarth de OT 1600 spider ontwierp moest daar natuurlijk ook nog de carrosserie voor gebouwd worden. Dat deed men op een "Buck" of, zoals de Italianen dat noemen: "Mascherone". Wij noemen dat gewoon een frame waarop de carrosserie geklopt wordt. En dat kan van metaal of hout zijn.
De bedoeling is dat je op dit frame de platen metaal in vorm klopt en nadien in elkaar last. Zeker als je oplage groter dan 1 is is dit een handige manier. Je ziet, voor dat je aan de vorm van de "Buck" of de vormgeving goed is en aanpassingen zijn snel en eenvoudig te doen.
Recent kwam op Catawiki een "Mascherone" voor een Abarth OT Spider te koop. Niet voor de hele carrosserie maar voor de linker voorkant. Erg zeldzaam en omdat niet het compleet is zou ik hem aan de muur hangen. Als ik er de geschatte opbrengst van € 1700 en de kosten van het ophalen tenminste voor over zou hebben.
Ik heb een aantal foto's van Catawiki verzameld:
En dit wordt het eindresultaat:
Het ontwerp van de "Grand Prix" van Francis Lombardi werd voor 7 andere uitvoeringen gebruikt. De Abarth Scorpione was daarvan de meest exlusieve. In 2017 werd er een verkocht tijdens de Scottsdale veiling en die bracht $116.000 op.
Op de site van Bonhams staat een fraaie fotoreportage van deze Scorpione maar die foto's heb ik in een album gezet; klik op de foto hieronder om dat te bekijken.
En omdat Carlo Abarth het verdient ook nog een foto van hem met zo'n prachtexemplaar.
Een poosje geleden vond ik deze foto op internet en plaatste die op mijn pagina.
Al snel kwamen de Abarth-fans in beeld en de vraag was: welke is dit. Als je dat wilt weten moet je een beetje zoeken op het web en dan vind je dit:
Het is een originele Spaans geregistreerde Abarth. En ik weet dus het kenteken van dit bommetje: B-700 693
In eerste instantie was hij van Manuel Juncosa die er een de tweede plaats in de Carrera Cuesta van 1968 mee behaalde (hij werd verslagen door Juan Fernandez met een Porsche Carrera 6, ook geen schande).
De motor is later vervangen door die van een Seat 1430 en de auto werd vervolgens doorverkocht. De nieuwe eigenaar wilde de auto alleen hebben onder voorwaarde dat de zwaar kapotte originele motor werd meegeleverd. Bij de restauratie daarvan was het grootste probleem de mogelijkheid om de zuigers te vinden. Dat is gelukt en ook de dry-sump schijnt er weer op te zitten. En hij rijdt weer.
Originele bron:
Pieldetoro en
Tiempo de clasicos...
In Italië werd de Fiat 850 Abarth OT1000 meteen na de introductie stevig aan de tand gevoeld.
Ik vond een aantal foto's van deze jaloersmakende arbeid en van Fred Abarth kreeg ik onder andere een test uit Auto-Italiana. In een eerder artikel staat ook nog een test van de OT 1000 door Autovisie.
De foto's hieronder zijn afkomstig uit de test van Auto Italiana
Auto Italiana besteedde ook uitgebreid aandacht aan de Abarth OT 1600:
Het artikel hieronder lees je beter als je op de afbeelding klikt.
Motor van beide zijden:
Met zo'n motor achterin houd je in een Fiat 850 weinig ruimte over:
De OT1600 had achter een ander tussenpaneel:
En bij de OT2000 was dat nog anders:
Dashboard met losse km-teller:
Carlo Abarth kwam altijd graag even kijken als er getest werd:
Carlo Abarth was er als de kippen bij om nieuwe modellen van Fiat te tunen dus dat gebeurde ook toen de fiat 850 uitkwam.
De van de Fiat 850 afgeleide modellen noemde Abarth Omologato Turismo dus "OT" (afgeleiden van de 600 noemde hij "TC") en die kwamen in verschillende uitvoeringen: OT 135, OT 150 en daarna OT 1000. Het topmodel van de berlinas was de OT 1600/2000.
Ook van Abarth heb ik veel documentatie verzameld; een klein deel vind je hier.
Een Fiat 850 Abarth voor 1000 gulden meer dan een standaard Fiat 850.
Persinformatie van de Abarth 850 OT 1000:
Abarth in aanbouw
De eerste keer dat de Abarth OT 1600 op een Salon stond:
Het was de bedoeling er 1000 stuks van te maken voor homologatie maar met een prijs die twee keer die van een Porsche 911 was bleek dat niet haalbaar. Vanwege de matige financiële steun van Fiat bleef het aantal geproduceerde OT1600's beperkt tot 4.
Als je de artikelen beter wilt lezen klik je op de foto's hieronder.
In het Franse autoblad "Virage" verscheen een artikel met weer eens andere foto's dan we normaal zien. Ook hier: als je op de afbeelding klikt zie je het artikel in een leesbare versie:
Als Carlo Abarth een auto ontwierp hoefde dat geen kopie van een model van Fiat te zijn. Hij gebruikte altijd wel technische delen van Fiats.
De 1600 OT waar het artikel hieronder aan gewijd is heeft van de 850 de bodem, delen van de voorwielophanging en het versnellingsbakhuis meegekregen. Meer had hij niet nodig want een snelle motor en de ingewanden voor de versnellingsbak (4 of 6 versnellingen) had hij al ontwikkeld. Op basis van deze 1600 OT werden later weer andere versies gebouwd waaronder bijvoorbeeld de coupé's met 1300 en 1600 cc motoren.
Als je het beter wilt lezen klik je op de foto hieronder.
Dezelfde motor als in de 850 OT 1600.
Er zijn geluksvogels die in een Abarth OT 1300 mee mogen doen aan de Targa Florio. Racen over Siciliaanse wegen, 's avonds lekker eten en met maten drinken.
Ik heb het hier over Enzo Buzzetti en Giuseppe Virgilio die in 1966 voor Scuderia Pegaso mee deden in de categorie sport-klasse van 1001 tot 1300 cc.
Heerlijke auto, lekker snel in de bochten. Tot die ene......
Gevalletje hoofdpijn waarschijnlijk.
Aan de achterzijde herkennen we we achterlichten van de Fiat 850. Daar houdt de gelijkenis dan wel op: