De Kangaroo Mk 2 D Sports Racer (DSR), in de klasse H Modified werd in 1967 ontworpen en gebouwd door Fred Plotkin. Hij had al eerder de Mk1 gebouwd met NSU Prinz onderdelen en wilde sneller. De Mk1 werd voorzien van een Fiat 850 motor, gekoppeld aan een Fiat 600 versnellingsbak maar ook dat was niet genoeg, al won Plotkin er wel in 1968 het SCCA National Championship in DSR mee. Het ontwerp was met een leeggewicht van 370 kg vrij licht te noemen.
Leuk weetje: Plotkin gebruikte 2 SU carburateurs van een MGA, volgens mij een ongebruikelijke keuze.

Als logische ontwikkeling werd vervolgens de MK2 gebouwd.

Fiat 850 Kangaroo DSR
De MK2 in 1965

Het oorspronkelijke idee was om een Alfa Romeo motor te gebruiken om mee te doen aan de C Sports 2 liter categorie van de SCCA maar omdat deze serie stopte voor de auto klaar was werd er een 1300cc Triumph Spitfire motor gemonteerd en dat was een goede keuze want de auto eindigde de meeste races dicht bij de winnaars.

Fred's broer Don monteerde in 1968 een Fiat 850 motor en Fred racete er mee in D Sports (DSR), vooral in California en het midden westen. Hij reed voor het team van Rich Motors, een Fiat dealer die in Glendale, Californië, ook de onderdelen leverde om die auto's sneller te maken. Plotkin won nogal veel en eindigde als kampioen.

Fred Plotkin, Pagina uit de catalogus van Rich Motors

De auto werd tijdens diens race-carriere meerdere malen verkocht en toen de regels van de competitie werden gewijzigd werd de 850 motor vervangen door een 1300cc motor uit een Fiat 128. Met de andere motor kwamen er ook wijzigingen aan de carrossserie: er werd een grote luchtinlaat gemonteerd. Dat alles droeg echter niet bij aan een succesvolle inzet en de auto finishte meestal niet; het was een echte "one lap" racer.

Daarom nam een volgende eigenaar, Eric  Scheible, de auto flink onder handen. Hij veranderde de achterkant van het buizenframe en hing er een andere body op. Ook verbouwde hij de motor en dit alles zorgde ervoor dat de auto betrouwbaarder werd. Door aanpassingen aan de ophanging werd hij zelfs meer succesvol en dat resulteerde in een paar podiumplaatsen tijdens races in Californië.

Fiat 850 Kangaroo DSR
Bocht 9 op de Riverside Raceway in California, met een 1300cc Fiat 128 motor. Foto van Eric Scheible.

Een volgende eigenaar crashte er genadeloos mee waarna de restanten een tijd lang op pallets in een hoekje in zijn werkplaats lagen te verstoffen. Hij verkocht alles terug aan Fred Plotkin, de oorspronkelijke bouwer die de auto in 2006 restaureerde tot het ontwerp van rond 1968.

Fiat 850 Kangaroo DSR
Ook deze DSR is erg laag!

Fiat 850 Kangaroo DSR

Fiat 850 Kangaroo DSR
Gerestaureerd inaApril 2006. Bodywork met originale neus en replica achterzijde zoals in de late '60er jaren. Foto van Fred Plotkin

Fiat 850 Kangaroo DSR
Fred Plotkin in zijn creatie op een foto van Richard Colburn (Sportracernet.com)

Later racete Plotkin in een Fiat 850 Spider, ook in H Modified:

Fred Plotkin in 850 Spider
Foto uit Le Fuoriserie van Allessandro Sannia

 

Cookies?
Cookies?