850 ghia logo

Vanessa, een hele generatie Nederlandse mannen is groot geworden met een poster van haar aan de muur. Mannen met een poster van de Ghia Vanessa aan de muur waren er een stuk minder. En dat is niet helemaal vreemd want de Fiat 850 Ghia Vanessa, ontworpen door Giugiaro, werd in 1966 als een echte dames-auto geintroduceerd.

Fiat 850 Ghia Vanessa 1966

Autovisie introduceerde de auto zo:

Introductie in Autovisie

Introductie in Autovisie

Introductie in Autovisie

Ghia stuurde dit persbericht uit in 1967 (het komt uit de verzameling van Fred Abarth):

850 ghia vanessa 07

de achterzijde bewijst het:
850 vanessa 10

Bij het persbericht werden deze foto's gepresenteerd:
850 ghia vanessa 08

850 ghia vanessa 02

De techniek was van een Fiat 850 Idromatic, dus halfautomatisch. Speciaal aan dit ontwerp waren de zijramen die toegang gaven tot de bank met geïntegreerde kinderzitjes. Ghia wist wie ze als doelgroep in beeld hadden: veel geld en in voor iets exclusiefs. De carrosserievorm en het licht-paarse interieur kwam je in 1966 inderdaad zelden tegen.

Fiat 850 Ghia Vanessa

Fiat 850 Ghia Vanessa

De auto was perfect afgewerkt en was voorzien van een aantal exorbitante ideëen die, als we er nu op terugkijken, helemaal niet zo vreemd blijken te zijn. Giugiaro zorgde ervoor dat dit onwerp meer om de vorm dan om de techniek ging.
Fiat 850 Ghia Vanessa 1966 idee

 

Fiat 850 Ghia Vanessa 1966 voorstoel Fiat 850 Ghia Vanessa 1966 kinderstoel

De draaibare voorstoelen (wat dan weer handig was als je een minirokje droeg) hadden veiligheidsrugleuningen en er was een opvouwbare kinderstoel in de achterbank, te bereiken via een aparte toegang (door een klapraam aan de zijkant). Overal waren opbergvakjes te vinden: luxe bekleed en geschikt voor alles wat de moderne vrouw toen bij zich had. De instrumenten verdwenen en maakten plaats voor gekleurde lampjes, ook voor de snelheidsmeter. Er was ook nog een brandblusser die ook als bandenpomp gebruikt kon worden.

Introductie in Autovisie

In het Franse tijdschrift "Spirou" werd de Vanessa ook besproken:

Fiat 850 Ghia vanessa in Spirou

850 vanessa

Cookies?
Cookies?