De Fiat 850 met het meest exclusieve embleem is zonder twijfel de City Taxi, een conceptauto die door Pio Manzoni (bijnaam Manzú) werd ontworpen op basis van de Fiat 850 Idroconvert.

Vanwege de herdenking van het 50 jarig bestaan van de Fiat 127, ook een ontwerp van Manzú, in het MAuto, het nationale automuseum van Italië in Turijn, werd de auto City Taxi daar tentoongesteld en kon ik hem daar uitgebreid fotograferen. 

Manzoni maakte een analyse van het stadsverkeer en de benodigde kwaliteiten voor een stadsauto en bepaalde zo de basisvereisten. De auto moest:

  • zo compact mogelijk zijn,
  • goed zicht bieden
  • makkelijk toegankelijk zijn,
  • wendbaar en veilig zijn en tenslotte
  • goed herkenbaar zijn.

Het in 1968 gebouwde prototype op een Fiat 850-chassis werd aan het publiek voorgesteld op de Autosalon van Turijn. Met zijn opvallende oranje kleur is de City Taxi een van de eerste kleine auto's die speciaal ontworpen is om passagiers en bagage te vervoeren.

850 city taxi 1a

De 850 City Taxi is een asymmetrische auto: aan de linkerkant is een conventionele deur die alleen door de bestuurder wordt gebruikt, terwijl aan de rechterkant passagiers de auto binnenkomen via een ongebruikelijke en innovatieve lange elektrisch bediende schuifdeur. De twee ruitenwissers zijn bijzonder lang omdat ze een veel hogere voorruit moeten reinigen dan normaal.

850 city taxi 2

Wat het interieur betreft: de achterbank biedt plaats aan drie passagiers. Er is ook een extra klapstoel naast de bestuurdersstoel, voor een eventuele vierde passagier op kortere ritten. Over het algemeen is de ruimte rechts van de bestuurder bestemd voor het opbergen van de bagage. Andere bagage kan in de ruimte achter de bank, boven de motor, worden geplaatst.

850 city taxi 3

850 city taxi 4

De Fiat City Taxi heeft ook een futuristisch dashboard dat bekleed is met vervormbaar materiaal, waarin het instrumentenpaneel, de taxameter en het scherm van een kleine tv zijn verwerkt. Echt belangrijke innovaties op het gebied van veiligheid, die toen standaard werden in productieauto's; onder andere de gelede stuurkolom om de bestuurder te beschermen bij een frontale botsing, het zachte dashboard van vervormbaar materiaal en het vastzetten van bagage door middel van een riem.

850 city taxi 5

850 city taxi 6

Al zoekend vond ik nog veel extra foto's, ook van de City Taxi met de deuren open en van het dashboard:

Fiat 850 City Taxi van Manzu

Fiat 850 City Taxi van Manzu

Fiat 850 City Taxi van Manzu

Fiat 850 City Taxi van Manzu

Fiat 850 City Taxi van Manzu

Fiat 850 City Taxi van Manzu 

Centro Storico Fiat dook in de archieven en publiceerde een film over de ontwikkelingen bij Fiat. Daar heb ik het filmpje uit gehaald dat je kunt zien als je op de foto hieronder klikt.

Fiat 850 City Taxi van Manzu op film

 

Cookies?
Cookies?