scioneri logo

Je ziet niet veel Fiat 850's die door Scioneri zijn gebouwd. Dat is jammer want het zijn zeker interessante modellen. Ook op het internet moet je je best doen om er informatie over te vinden en zelfs Alessandro Sannia besteedt er in "Fiat 850 Fuoriserie" maar een kort stukje aan.

Carrozzeria Scioneri in Savigliano (Piemonte) had had zich al bewezen met op maat gemaakte auto's die afgeleid waren van Fiat-modellen dus werden, na het succes van zijn op de 600 gebaseerde modellen, ontwerpen voor soortgelijke auto's gemaakt zodra de Fiat 850 beschikbaar was.

scioneri 600
Scioneri 600

Renato Scioneri riep de hulp in van Giovanni Michelotti en samen bestudeerden ze opties om de steeds stijgende arbeidskosten te beperken. Er werd een zorgvuldige studie gemaakt om te onderzoeken hoe de vormen van de carrosseriepanelen vereenvoudigd konden worden om de constructie te versnellen.

In de herfst van 1964 werden op de autoshow van Turijn een Spider en een Coupé gepresenteerd, beide met vier zitplaatsen en ontworpen door Michelotti. De binnenbekleding was van imitatieleer, er werd een dashboard met sportinstrumenten gemonteerd en de achterruiten van de coupé konden worden geopend.
Opklapbare voorstoelen en een tunnelconsole met opbergvak waren als optie beschikbaar.

850 turijn 1964 scioneri

850 Scioneri Coupe 3

Fiat 850 Coupe van Scioneri uit Ruoteclassiche

850 Spider Scioneri Ruoteclassiche

Scioneri

Beide modellen hadden een vrij lang leven; ze kregen pas in 1967 een kleine update waarbij het voorpaneel iets complexer en beter afgewerkt werd terwijl de chroomlijsten aan de zijkanten verdwenen.

Na de update van 1967:
Scioneri spider turijn

Naast de twee sportversies bouwde Scioneri zoals gebruikelijk ook een luxere sedan, de 850 S, waar hij vele extra details aan de standaardauto toevoegde om de afwerking en het comfort te verbeteren, van een nieuw interieur met betere afwerking tot een verchroomde grille. Let ook op de uitzetbare zijruiten achter.

Fiat 850 Scioneri van de site van Ruoteclassiche

Op Facebook kwam ik in de groep "FIAT 850 - Ottoemezzo Club Italia" een aantal foto's tegen van Pippo uit Napels die trots zijn Scioneri 850 Coupé toonde.
Omdat foto's op Facebook vaak moeilijk terug te vinden zijn wil ik ze hier graag voor het nageslacht bewaren:

850 scioneri Pippo

850 scioneri Pippo

850 scioneri Pippo

850 scioneri Pippo

850 scioneri Pippo

850 scioneri Pippo

Niet voor al deze zeldzame auto's wordt goed gezorgd:
Scioneri 850 Coupe in slechte staat

Scioneri 850 Coupe in slechte staat

Scioneri 850 Coupe in slechte staat

Cookies?
Cookies?