Laatste nieuws
- Fiat 850 Abarth OT 2000 Coupé
- Abarth folders op Catawiki, ook van Fiat 850
- Mooie Fiat garage met een Fiat 850
- Michelotti Coupé op basis van een Fiat 850
- Met de genen van de Fiat 850: de Abarth 1300 Scorpione.
- Fiat 850 in Napels (veel!)
- Fiat 850 in de kast
- Introductie van de Fiat 850 in Turijn 1964
- Team Fusina is terug; in een Bertone 850 Racer Team
- Een Fiat 850T voor de Paus
Fiat 850 Geschiedenis
De verwachting was dat de Fiat 850 een belangrijk model voor Fiat zou worden dus werd in 1964 de introductie van de nieuwe Fiat 850 in Turijn groots aangepakt. Eén van de hallen van de Salon werd ontruimd en volgereden met 850's in alle kleuren. De importeurs en dealers die waren uitgenodigd kregen natuurlijk een presentatie en konden daarna uitgebreid kennis maken met de auto waarna er ook nog mee kon worden proefgereden. Van de proefritten heb ik helaas nog geen foto's gevonden.
Een mooie foto van de ontwerpfase van de Fiat 850!
Kun je trots aan je kleinkinderen vertellen dat je aan de realisatie van deze iconische auto hebt mogen meewerken.
Cinefiat was de filmafdeling van Fiat en produceerde aan de lopende band films over allerlei onderwerpen: ontwikkeling, productie, modelintroducties en dat in alle takken van Fiat. Dus niet alleen auto's maar ook straaljagers, scheepsmotoren, treinen en ruimtevaart.
Een van de films die gemaakt werd ging over de introductie van de Fiat 850. Voor Nederlands gebruik werd er een versie gemaakt voor Leonard Lang, de importeur.
Dealers konden die films lenen voor promotie en mijn vader, die Fiat dealer was in Breda, heeft vaak filmavonden met Cinefiat films georganiseerd. Die werden altijd goed bezocht want er was niet alleen film maar ook snacks en wat te drinken.
Fred Abarth maakte me via Facebook attent op deze 850-film. Of ik in 1964/1965 mee mocht toen de 850-film werd vertoond kan ik me niet herinneren maar ik heb hem nu zelf; HIER kun je meekijken.
DIt is een opname uit een andere productie; die vind je HIER.
In Rome werd in 1965 deze reclamefilm vol stereotypen gedraaid:
Toen in 1965 op het Autosalon van Genève de Fiat 850 Coupé en Spider werden gepresenteerd was Autovisie er snel bij om daar meerdere artikelen over te publiceren.
Als je een grotere afbeelding wilt zien klik je op de foto's.
De laatste foto kan niet worden vergroot.
In een ander blad kwam ik deze foto tegen:
Voor de Spider heb ik een serie over hoe de kap open- en dicht gaat. Klik op de foto hieronder.
In 1965 stond de 850 voor de eerste keer op de Salon van Geneve. Automobil-Revue besteedde er in de salon-catalogus diverse artikelen aan. Een paar foto's:
klik op de foto voor de vergroting (opent in apart venster)
Dit is dezelfde opstelling als tijdens de introductie in Turijn 1964:
Van de Coupé bestaat trouwens ook zo'n display:
Fascinerend:
Als een auto wordt ontworpen komt er een moment dat er van de schetsen een tastbaar model wordt gemaakt. Tegenwoordig gebeurt dat met klei of een synthetische afgeleide daarvan. Vroeger ging dat in hout en gips en dat gebeurde, zeker voor Italiaanse autofabrikanten, vaak bij gespecialiseerde bedrijven. Een van die bedrijven was "Alfredo Stola Modelli Dimostrativi In Legno Per Fonderia E Carrozzeria". Zij begonnen rond 1920 met houten modellen voor Lancia en kregen later Fiat en Pininfarina als klant. Meer over hun geschiedenis vind je HIER.
Op hun site staan deze foto's, belangrijke momenten in de ontwikkeling van de Fiat 850's (helaas heb ik nog niets gevonden van de Berlina):
En natuurlijk wilden ze daarna zeker weten dat het een fijne auto was:
Jawel, als volgbus voor hun wielrenteam.
|
Die was op dat moment druk bezig met de doorontwikkeling van de Fiat 500, 600, 1100, 1800 en 2100 maar vond toch tijd om na te denken over hoe de auto er uit kon gaan zien. Hij kende er de projectnummers 119 en 122 aan toe (later werden de projectnummers ook de type-namen: 124, 125 etc.). Toen later het definitieve ontwerp duidelijk was kreeg het de modelnummer 100G (dit nummer werd ook het typenummer voor de motor). |
Een paar belangrijke eigenschappen die voor het nieuwe model essentieel waren:
- Goedkoop te bouwen zodat de verkoopprijs laag kon blijven. Belangrijk om de auto in heel Italië te kunnen verkopen want het zuiden was nog steeds armer dan het noorden.
- Betrouwbaar en goedkoop in gebruik. Na uitgebreide testen bleek de 100G motor een betrouwbaar en zuinig ontwerp met lage onderhoudskosten.
- Uitstekende rijeigenschappen:
- Wendbaar, zodat de auto zowel in de krappe steden als op de kronkelende wegen van Italië gebruikt kon worden.
- Goede wegligging en remmen
- Makkelijk te gebruiken - Voldoen aan de smaak van de gemiddelde Italiaan.
Een eerste idee was dit ontwerp; een uitvergrote versie van de Fiat 600:
Gelukkig is hierop niet doorontwikkeld (onder andere omdat deze carrosserievorm een slechte aerodynamica had) maar werd de pontonvorm van de grotere Fiats als de 1100 als basis gebruikt.
Wat de technologie betreft, zou een ontwikkeling van de 600-motor worden gebruikt in dezelfde opstelling als dit model.
De motor werd vergroot van 60x56mm (633cc) naar 65x63.5mm (843cc). Hiervoor moest natuurlijk de afstand tussen de cilinders worden vergroot.
En zoals we nu weten, werd de draairichting ook omgekeerd naar linksom (CCW), hoogstwaarschijnlijk omdat er een grotere radiator nodig was, zoals in de Fiat 850 stiefzus, de Simca 1000.
Een beetje uitleg: voor de Simca 1000 werd een nieuwe, volledig gesynchroniseerde, versnellingsbak ontwikkeld, waarbij het differentieel naar rechts was geplaatst, zodat beide aandrijfassen even lang waren.
Dit alles vereiste dat de motor in dit model linksom moest draaien. Om ontwikkelingskosten te besparen, moest voor de 850 eenzelfde versnellingsbak gebruikt worden en dus werd een CCW-versie van de 600-motor ontworpen.
Als je op de afbeelding klikt krijg je een grotere versie te zien.
In deze versie is de neus van de Autobianchi Bianchina's en de achterkant van de Fiat 1800 opgenomen:
Dit begint al een beetje op een Simca 1000 te lijken, een ontwerp dat Fiat bij haar dochterbedrijf Simca inzette.
Het door het management goedgekeurde ontwerp zag er zo uit:
Dit zou de basis worden waarop verder gewerkt ging worden.
Ondertussen werd er al wel getest met deze "mule":
In 1961 werd besloten om de auto in tweedeurs carrosserie te bouwen (want goedkoper te bouwen) hoewel in 1962 de vierdeursversie toch weer van de plank werd gehaald:
De foto's komen uit "Dante Giacosa: Forty Years of Design with Fiat". Deze biografie kun je o.a. kopen op Ebay
Het testen ging gewoon door, al lijkt de carrosserie nog weinig op de Fiat 850 zoals we die nu kennen.
Ondertussen werd er in de bladen al druk gespeculeerd over wat Fiat aan het doen was.
Een mooie aanwinst van een tijdje geleden. Zo uitgebreid dat ik het niet aandurfde had om alles te scannen omdat het "News for the press"-deel zo fragiel was. Maar toch eindelijk een poging gewaagd en er is gelukkig niets beschadigd.
Zoals je ziet bevat de map een introductiedeel met brief van de importeur en foto's, het deel met de Press Release bevat een omschrijving, tekeningen en grafieken.
Klik en enjoy.