Wat is er nieuw?
- Kleuren van de Fiat 850 Coupé en Spider (update)
- Nog wat Fiat 850's ten onder (nog meer deuken)
- Die ene Fiat 850 van Giunsella (update met meer informatie en foto's)
- Die ene Fiat 850 van Giunsella (update)
- Meer over het Abarth OT dashboard voor de Fiat 850
- Nieuwe zekeringkast voor de Fiat 850
- Dit moest ook nog.... Revisie van de Fiat 850 startmotor
- Pakkingen voor de Fiat 850
- Nog een Neckar Adria gevonden (nieuwe foto)
- Pirelli Cinturato banden voor de Fiat 850
Motor
Blok 2 had een paar weken gelogeerd bij Revisiebedrijf Broos en daar nogal wat meegemaakt. De bedoeling was 0.6mm opboren, vliegwiel afdraaien, krukas en vliegwiel balanceren en overmaat zuigers en zuigerveren plaatsen. Daarna zou ik de boel zelf weer opbouwen. Dat viel wel, maar niet mee. Na het schoonmaken en opboren werd ik gebeld: er waren twee zuigers geplaatst en die kwamen niet waar ze moesten komen: bij het bovenkant van het blok.
Blok 1 meegenomen en de blokhoogte vergeleken met blok 2. Daar zat nogal verschil tussen, bijna 5 mm. Hier zie je hoe dat er uit zag:
Hoe hebben we dit opgelost? Uiteraard met een hoop meten. Daarmee kwamen we tot de volgende oplossing: de overmaat zuigers zouden worden overgezet op drijfstangen die ik nog had liggen; deze waren 2.5 mm langer. Verder waren alle afmetingen gelijk, dus ik kon ook de nieuwe lagerschalen gebruiken. Daarna is alles opgebouwd en is er opnieuw gemeten; we kwamen nog een kleine 2.5 mm tekort. De beslissing om die van het blok af te halen en het daarna te slijpen was snel genomen. Uiteraard wel nagedacht over consequenties van kopbouten, stoterstangen en lengte ontstekingsas. Zou dat allemaal nog wel passen? Maar twijfelen is voor watjes, dus onder de frees met het blok. Afgelopen week het geheel opgehaald en ik moet zeggen: ze hebben een knap karwei geleverd!
Vandaag begonnen met de opbouw: ontvetten, washprimer spuiten, primer spuiten en daarna een mooie laag donkergrijs.
De nokvolgers (mooi opnieuw geslepen) geplaatst, nokkenas er in en de oliepomp geplaatst. Deze had ik nieuw liggen, alleen de overdrukklep is overgezet. Daarna begonnen met het volgende leuke karwei voor deze dag: het monteren van de Triger-kit (lees hier hoe ik daar aan kwam).
De montage van deze kit was eenvoudig (de handleiding in het Spaans was moeilijker) en binnen een half uur achter de rug. Een probleem: de originele krukaspoelie van blok 2 paste niet want hij viel tegen de bout van het nokkenastandwiel. En een passende krukaspoelie had ik niet in mijn voorraad.
Eindstand van deze sessie: blok afgewerkt, Triger-kitje geplaatst, carterpan gemonteerd, kop geplaatst, compleet met tuimelaaras en de ontsteking staat er in. Alles paste perfect, de 2.5 mm die van het blok is afgefreesd hebben we nergens teruggevonden. Er waren nog wat kleine werkzaamheden aan de kop en de carburateur en de bak lag al te wachten om samengebouwd te worden en dan kon alles weer in de Fiat 850 gehangen worden.
Nadat we de motor ingebouwd en stabiel lopend hadden bleek er een bijgeluid in te zitten, ergens in de buurt van het distributiedeksel. Goede raad was duur. Daarom de dwarsbalk er weer uit en de poelie er af. Oorzaak van het geluid bleek de krukaspoelie te zijn die tegen het distributiedeksel aanliep (en daarbij de keerring opvrat). En hoe kwam dat nou weer?
Aan de motor van de Fiat 850 is al heel wat aangepast: eerst een standaard blok met centrifugaalsmering, toen een 133 motor met en daarna zonder Triger kit. Nadat de Triger er af was had ik de keuze voor een distributiedeksel: het originele van de 133 met montage voor benzinepomp of een van een 850. Die laatste hebben we gemonteerd. De poelie die er op ging was ook van de 850.
Om van deze slijtplek af te komen moest ik terug naar af: 133 motor, maar wel met 850 distributiedeksel en originele krukaspoelie. Toen bleek dat de poelie nog aanliep. Dat kostte weer een ritje naar Broos en die hebben snel een pasring voor me gedraaid die tussen tandwiel en poelie moest komen. Hieronder zie je de beschadigde poelie en de pasring.
Met deze oplossing loopt de motor weer netjes en zonder storende bijgeluiden. Op naar de volgende uitdaging.....
Dat zeggen ze in België als het tegenzit. Vandaag zou de motor verder klaargemaakt worden om ingebouwd te kunnen worden. En het zat tegen.
Bij het ronddraaien van de krukas bleekt er ergens een zwaar punt te zitten. Op het eerste gezicht was er geen verklaring voor te vinden dus besloten we de kop er af te halen zodat ik wat meer kon zien.
Het probleem deed zich voor als de zuigers op (ongeveer) dezelfde hoogte zaten.
Ik had de motor gekocht uit de boedel van een revisiebedrijf waarvan de eigenaar overleden was. Motor zag er binnenin perfect uit. Nokkenas en oliepomp leken nieuw te zijn. Daarom had ik er wel vertrouwen in dat het niet op een koopje gedaan was en dat het met de montage van de rest van de onderdelen ook wel goed zat.
Toch wilde ik de motor zo niet inbouwen en besloot er op korte termijn mee langs een revisiebedrijf in de buurt te gaan. Hopelijk hadden zij een snelle oplossing, anders moest ik mijn reservemotor gaan reviseren. Maar verder denkend, en daarbij ook de ervaringen van de techneuten op diverse Fiat 850 fora gebruikend, voelde ik er meer voor om blok 2 aan een nader onderzoek te onderwerpen. Zou het een alternatief voor inbouw kunnen zijn?
Blok 2, ooit gekocht in Nijmegen, was een Seat 133 blok (100GL) van 843cc. Zo'n blok heeft een normaal oliefilter en betere olieflow dan blok 1. En nog een afweging: als ik de Triger-distributieriem kit die ik nog steeds had liggen wilde inbouwen kon dat niet op blok 1 omdat dan de centrifugaalsmering zou vervallen. Tijd voor demontage en inspectie dus. Voor demontage eerst gecontroleerd of alles vrij draaide. Dat deed het en erg soepel. Ook hier zat veel ketelsteen in de koelkanalen. Op naar Broos Revisie voor een opfrisbeurt.
Gezien de staat van het blok leek het me een dure oefening om dit blokje te gaan reviseren maar al zoekend vond ik op Marktplaats een gereviseerd blok in België. Het was een gereviseerd onderblok (100 G) en kwam uit een opruiming van een oud revisiebedrijf. Ik had nog geen informatie over aard van de revisie, staat van de oliepomp en nokkenas maar dat zou ik gaan bekijken! Vol goede moed naar België gereden en het blokje opgehaald. Het had jaren op de plank gelegen bij het revisiebedrijf in Maastricht en zag er prachtig uit.
Bijna alles was nieuw aan dit blok:
- Opgeboord en nieuwe zuigers (65,58mm) en veren (levert wel 15 cc op)
- Krukas geslepen en nieuwe lagerschalen
- Keerringen en pakkingen.
- Oliepomp en nokkenas zagen er nieuw uit en de distributieketting ook.
Alles was lekker ingeolied dus roestvrij. Krukas kon met de hand gedraaid worden.
Het verschil tussen het oude en het nieuwe motorblok:
De cilinderkop werd leeggemaakt en toen zag het er ineens zo uit:
Niet meer te redden dus er moest wat anders komen. Via Joop in Goor kon ik een Seat Marbella cilinderkop kopen, dus met dubbele klepveren. Die moest alleen nog even getest worden en ik wilde er meteen nog wat afgevlakt hebben. Dat liet ik doen bij een bevriend bedrijf, AVT in Roosendaal, waar mano het klusje klaarde. Achter de foto zit een album met de werkzaamheden.
Toen we het centrifugaalfilter wilden terugmonteren bleek het niet mogelijk om de centrale moer (op de krukas) op moment aan te halen zonder de poelie te "fixeren". De moer heeft een korte borst die in de oliekeerring zit, tegen de kop van de krukas. Helaas was de borst te kort en sloot die niet aan zodat de achterkant van de poelie tegen het distributiedeksel zat. Resultaat: een krukas die niet meer te draaien was. Gelukkig had mijn vader nog een langere moer liggen maar die kan ik pas later monteren.
Terwijl ik met het schoonmaken van losse delen bezig was heeft mijn zoon het carter ontvet, uitgedeukt en geschuurd waarna het weer netjes in de lak is gezet. Eerst vullende primer en daarna chassislak.
Omdat de plaatwerker nog niet beschikbaar was ben ik maar weer vol goede moed aan het motorblok begonnen. De bedoeling van was ontvetten, schuren, afplakken en donkergrijs spuiten. Daarna de krukaspoelie monteren met de nieuwe moer. Als laatste het extra oliefilter monteren. Daarvoor heb ik een verloopnippel gevonden uit originele stock. Ook een oliefiltertje besteld dus dat zou eenvoudig moeten zijn.
Het eerste plan lukte, het tweede niet. De moer die uit de geheime voorraad van mijn vader kwam bleek een te lange schacht te hebben dus zodra hij op moment was aangehaald bleef de sluitring loszitten. De oplossing was om er een paar milimeter af te laten slijpen maar dat betekende weer wat oponthoud in de voortgang.
Plan 3 eindigde al bij de leverancier van het oliefilter. Het nippeltje had een te klein draadeind dus het filter zou nooit gaan passen. In zijn magazijn nog even allerlei filters geprobeerd maar geen succes. Ook hiervoor laat ik dus een nieuwe nippel draaien want dat filter wil ik er op hebben.
De resultaten van plan 1:
De kop is er weer op gezet en opgebouwd, ontsteking verder schoongemaakt en met nieuwe onderdelen opgebouwd. Maar die gaat er pas definitief op als de motor is ingebouwd. Het kleppendeksel is ook spuitklaar opgeleverd en dat is nu weer mooi zwart.
Er zat dus maar één ding op: koppen snellen dus hebben we samen de kop er af gehaald. Karweitje van niets. Eindelijk kwam de motorbok (Winntec 500) die ik ooit eens tweedehands had aangeschaft van pas. Jammer van de overcapaciteit want dat ding kan veilig 500 kilo aan en een 850 blokje hang je er in je eentje aan.
Binnen een half uur lag de kop er af en konden we eindelijk aanschouwen wat er op de zuigers lag. 't Leek wel modder. Afijn, goed schoonmaken en kijken of er schade aan de cilinders is. We hadden hoop dat het wel mee zou valllen......
Daarna het centrifugaalfilter gedemonteerd en schoongemaakt. Daar zat ongeveer een volle koffiebeker aan sludge in. Het blijkt steeds dat zo'n filter vaak vergeten wordt.
Vervolgens distributiedeksel van het oude blok gedemonteerd waarna we geconfronteerd werden met dit: