Op mijn 1000cc motor heb ik een Weber DCD 28-36 gemonteerd die ik lang geleden online kocht zonder dat ik me veel in dat type carburateur had verdiept. Tussen de aankoop en het moment van montage heb ik dus zoveel mogelijk informatie verzameld en ben ik daarna begonnen met een kleine revisie, met onderdelen van Carburateurwinkel.nl. Die zijn gevestigd in Dongen, dat is op "fietsafstand" van Breda dus liever erheen gereden dan gewacht op de bezorgbus.

Dat reviseren was een werkje van niets; uit elkaar, ultrasoon reinigen, goed spoelen en weer in elkaar. Bij het terugmonteren gebruikte ik het handboek van Weber zelf (zie link onder aan dit artikel) en dat legde veel nadruk op het afstellen van de vlotter. Daarvoor is een tooltje te koop maar ik besloot dat zo'n afstelling ook met een boortje van 5mm moest kunnen. Volgende keer koop ik toch het tooltje want eenvoudig ging het niet.

Ik had een andere uitdaging voor de sproeierzetting: veel andere eigenaren van een 850 met een DCD hebben die bepaald op basis van trial and error. Omdat er ook weinig waren die een 1000cc motor hadden zou die methode veel tijd gaan kosten, en dan de voorraad sproeiers nog niet eens meegeteld.

Op een Britse site, gewijd aan de raceversies van de Hillman Imp, kwam ik iemand tegen die met veel succes racete met DCD op een 998cc motor. En die had de sproeierzetting netjes genoteerd. Dat leek me een goed uitgangspunt en zo kwam ik tot het volgende overzicht:
Weber DCD Sproeierzetting voor 1000cc

De getallen in de tweede kolom verwijzen naar degetallen in deze tekening:
Weber DCD opengewerkt

Hieronder wordt uitgelegd hoe je de vlotter moet afstellen:
Weber DCD afstelling vlotter

Het complete handboek kun je hier zien

Cookies?
Cookies?