Een deel van het werk dat maar steeds bleef liggen was de afgelopen week aan de beurt: startmotor en dynamo moesten onderhanden genomen worden. Nou is dat geen vervelend werk maar omdat 't er allemaal nogal vervuild en gecorrodeerd uit zag (en er genoeg andere dingen te doen waren) bleef ik het maar uitstellen. Tot nu. Van de oorspronkelijke startmotor was een deel van het rondselhuis afgebroken; gelukkig nog twee andere in voorraad.
Eerst maar eens uit elkaar en alle onderdelen schoonmaken. Geen overbodige luxe.

startmotor 1

startmotor

startmotor c

startmotor

Startmotor

startmotor 3

Gelukkig is het een linksdraaiende! Wel een hoop gefrunnik om de bendix en de gaffel op zijn plaats te krijgen (inclusief het rubber dat tussen het statorhuis en het bendixhuis zit)

De gelijkstroomdynamo wil ik waarschijnlijk omruilen voor een wisselstroomdynamo. Dat is dus de volgende opdracht. Ik had er een liggen die ik ooit in een schuur in de Beemster heb gekocht. En die lag toen al jaren te rotten in een kistje:

dynamo 1

dynamo 2

dynamo

Ik heb de dynamo (met veel moeite) voorzichtig uit elkaar kunnen halen. Het anker ziet er slecht uit, ik heb een diodeplaat nodig, een borstelsetje en een stel lagers. Misschien maar een andere kopen bij Bert in Geleen? Niet zo leuk als zelf doen maar wel sneller en waarschijnlijk een stuk goedkoper.

Cookies?
Cookies?