Na lang uitstel is dan eindelijk deze week de nieuwe hemel gemonteerd. Ter herinnering: het dak van de onze Fiat 850 was een berglandschap en uitdeuken geen optie. Dat van de Special die we in Noord Holland kochten was gaaf dus dat dat hebben we lang geleden getransplanteerd, inclusief de goten die nodig waren voor de montage van een hemel.
Hemelbekleding Fiat 850

We hadden alles, ook de bekleding, al zag die er niet uit. Deze dus uit elkaar gehaald en bekledingsstof gekocht. Daarna langdurig mijn vrouw lief aangekeken en sinds een paar weken zijn we in het bezit van een nette lap hemel. Wel in zwart omdat we dat mooier vonden in combinatie met de lichtblauwe kleur. Toen nog monteren en ook dat was nogal een avontuur. Een beetje uitleg:
Het eerste ontwerp had wel "tunnels" van skai voor de beugels maar die waren te stug waardoor we erg veel rimpels in de hemel overhielden die niet strak te spannen waren. Tweede ontwerp kreeg daarom tunnels van stof: soepel en veel makkelijker te maken.

Hemelbekleding Fiat 850 Hemelbekleding Fiat 850

De hemel werd gemonteerd door eerst de 6 beugels te plaatsen. Daarna werd met nieuwe klemmen (leve Padua) de bekleding in grote lijnen opgespannen en na een weekje "wennen" om de kreukels er uit te krijgen hebben we deze week besteed aan het definitief spannen en plakken waarna de zijruiten er in konden worden geplaatst. Een 850 Special heeft bij de voorste en achterste raamstijlen plaatjes met skai. Uiteraard hebben we deze ook aangepast aan de nieuwe kleur:

Hemelbekleding Fiat 850 Hemelbekleding Fiat 850

Dit is dan het resultaat:

Hemel Fiat 850

Om de hemel netjes gespannen te krijgen zijn klemmen en lijm nodig. Voor de gebogen lijnen wordt er veel ingeknipt:
Hemelbekleding Fiat 850 Hemelbekleding Fiat 850

En dan de ruiten er in met de oude truc: groene zeep, een draad en veel slaan (op de ruit dus)

Hemelbekleding Fiat 850

Het resultaat met zijruit:

Hemelbekleding Fiat 850

Uit oude voorraad nog wat nieuwe handgrepen er in geschroefd, omdat het kan:

Hemelbekleding Fiat 850

Voor belangstellenden: ik heb er nog een paar...

Cookies?
Cookies?